9.4.13

Λεφτά για 15 μέρες έχει η Κύπρος...


ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ...
Οριακή και δύσκολη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας προειδοποιώντας ότι αυτό το μήνα εξαντλούνται τα δημόσια οικονομικά.
Την ίδια στιγμή η ...
Γενική Λογίστρια του κράτους, Ρέα Γεωργίου χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν χρήματα για άλλες 15 ημέρες.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν διαθέτει σχέδιο Β, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με το Μνημόνιο, αλλά κυρίως η παραμονή της Κύπρου στη ζώνη του Ευρώ και κατ” επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι υπό συζήτηση.

Τόνισε επίσης ότι έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο κούρεμα όχι μόνο των καταθέσεων στις δύο τράπεζες αλλά σε ολόκληρη την οικονομία ενώ το βιοτικό επίπεδο θα οδηγηθεί αιώνες πίσω.

Πρόσθεσε ότι οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τα Υπουργεία θα είναι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς ουσιαστικά από μηδενική βάση. Τόνισε παράλληλα ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Τράπεζα Κύπρου και να διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο και διεύθυνση για ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Γενικό Λογίστριο: Υπάρχουν χρήματα για 15 ημέρες

Από την πλευρά της η Γενική Λογίστρια του κράτους Ρέα Γεωργίου χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν χρήματα για άλλες 15 ημέρες. Τόνισε ότι το κράτος διαθέτει ως απόθεμα στην Κεντρική Τράπεζα 85 εκατομμύρια ευρώ και χρειάζεται μέχρι το τέλος του μήνα άλλα 80 εκατομμύρια για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Στάση πληρωμών αν δεν υπογραφεί το Μνημόνιο

Την ανάγκη να επικυρωθεί το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει στάση πληρωμών.

«Δεν τίθεται ασφαλώς ζήτημα στάσης πληρωμών αν όλα κυλήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί. Να έχουμε αντίληψη του τι ακριβώς λέμε και ποια θα είναι ακριβώς η κατάσταση. Κίνδυνο θα αντιμετωπίσουμε αν για κάποιο λόγο είτε εντός Κύπρου είτε στην ευρωζώνη δεν επικυρωθεί αυτή η σύμβαση», πρόσθεσε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συζήτηση στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει πώς έχει δημιουργηθεί πανικός κατά πόσον θα υπάρξει στάση πληρωμών τον Απρίλιο, δήλωσε ότι «δεν είναι μια καινούργια πληροφόρηση» και υπενθύμισε ότι και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, o κ. Σιαρλή, είχε εξηγήσει –όπως είπε- πως τα δημόσια οικονομικά θα εξαντλούνταν τον Απρίλιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε να διαχειριστούμε μια δυσκολία και τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες», σημειώνοντας ωστόσο πως «υπάρχουν οι τρόποι για λίγες ημέρες, για λίγες εβδομάδες να περάσουμε…». Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ένα σχέδιο Β για αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «έχω επεξηγήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής πως για την Κυβέρνηση δεν τίθεται ζήτημα εξόδου από το ευρώ, εξόδου από την ΕΕ ή αναζήτηση ανύπαρκτων ουσιαστικά εναλλακτικών επιλογών που θα διασφάλιζαν την κυπριακή οικονομία χωρίς την βοήθεια, το δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».
Αυτή, σημείωσε, «είναι η ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης κι είμαστε καταδικασμένοι να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε».

Αν, συνέχισε, κάποιος έχει άλλη εισήγηση, άλλη επιλογή που θα διασφαλίζει για παράδειγμα πως οι μισθοί και οι συντάξεις του κόσμου θα συνεχίσουν να πληρώνονται, πως τα δάνεια που το κράτος χρωστά θα αναχρηματοδοτούνται για να αποφύγουμε ακριβώς την πλήρη κατάρρευση και την χρεοκοπία, είναι υπεύθυνος αυτή την εναλλακτική πρόταση να την προσδιορίσει και να την παρουσιάσει...
 trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: