3.4.13

Νόμος-φωτιά για 2.000 επίορκους του Δημοσίου...

Την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας για όσους δημοσίους υπαλλήλους διώκονται για κακουργηματικές πράξεις προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση. Η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Λύση στον...
«γόρδιο δεσμό» του Δημοσίου βρίσκει η κυβέρνηση, μέσα από την απόφαση για αποπομπή όσων δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ασχέτως εάν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις ή όχι.

Στο «παρά πέντε» της άφιξης της τρόικας και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζει μια συγκεκριμένη πρόταση προς τους δανειστές της χώρας μας που αφορά την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας σε 2.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που αυτή την ώρα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υπάλληλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Η κυβέρνηση, με νέα νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα προωθήσει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, θα διακόπτει πλήρως τη μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων και εφόσον δικαιωθούν στο μέλλον, όταν υπάρξει απόφαση δικαστηρίου, τότε θα επιστρέφουν στην εργασία τους, λαμβάνοντας και τους μισθούς που έχουν χάσει κατά τη διάρκεια της δικαστικής τους εμπλοκής.

Επιβεβαίωση
Την ύπαρξη του σχεδίου αυτού, το οποίο εκπόνησαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Σε δηλώσεις του («ΝΕΤ»), τόνισε χαρακτηριστικά:
Νόμος-φωτιά για 2.000 επίορκους του Δημοσίου

«Ηδη προχωράμε και στις τιμωρίες. Δεν χρειάζεται να τελεσιδικήσει μια περίπτωση. Αν έχει παραπεμφθεί για σοβαρότατο αδίκημα, για κακούργημα, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Και στην κατηγορία αυτή εντάσσονται σχεδόν 2.000 περιπτώσεις, ήδη βεβαιωμένες».

Σε ερώτηση για την αντίδραση της πολιτείας σε περίπτωση αθώωσης του κατηγορουμένου, ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε: «Επιστρέφουν. Γι' αυτό έχουμε ξεχωρίσει τα σοβαρότατα αδικήματα, όπου ο εισαγγελέας έχει αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορίες, δεν είναι δηλαδή κάτι που γίνεται απλώς με μια συκοφαντική κατάθεση ενός κακόβουλου ανθρώπου. Είναι πολύ πιο σύνθετο».

Με την κίνηση αυτή, η οποία θα κατατεθεί ως πρόταση στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πείσει την τρόικα για τις προθέσεις της να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση και παράλληλα, δείχνοντας τώρα την πόρτα εξόδου σε 2.000 επίορκους υπαλλήλους, κερδίζει χρόνο έτσι ώστε να προχωρήσει στο μείζον ζήτημα της αξιολόγησης, από την οποία θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέσα στο έτος.

Οπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο «Εθνος», η τρόικα περιμένει πλέον από την κυβέρνηση συγκεκριμένες κινήσεις στον τομέα του Δημοσίου, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί πάρα πολλά και έχουν γίνει ελάχιστα... Επίσης, το ίδιο πρόσωπο σημείωνε ότι η κοινωνία -όπως βεβαιώνουν και όλες οι μετρήσεις- ζητά την παραδειγματική τιμωρία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Εφερε δε ως παράδειγμα το σοκ που υπήρξε από την αποκάλυψη που έκανε πρόσφατα το «Εθνος της Κυριακής» ότι ο αστυνομικός -δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου-, Επ. Κορκονέας, εξακολουθούσε να λαμβάνει πέντε χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη του μέρος του μισθού του από την ΕΛ.ΑΣ.

Γιάννης Σαραντάκος

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Αυτοδικαίως σε αργία για τα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα

Με αυτοδίκαιη αργία τιμωρούνται, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα.

Με τροπολογία που εισήγαγε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον Νόμο 4093 του 2012, σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας τίθενται αυτομάτως όσοι υπάλληλοι διώκονται για κακουργηματικές πράξεις, δηλαδή για πλαστογραφία, απάτη, δωροδοκία, κλοπή, υπεξαίρεση και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας προβλέπει ότι ο υπάλληλος αμείβεται με το 1/3 ή το 1/4 των αποδοχών του μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη.

Η θεσμική αλλαγή που θα εισαγάγει η κυβέρνηση τροποποιώντας τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα θα προβλέπει την πλήρη περικοπή των αποδοχών στους πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, ενώ ισχύει η πρόβλεψη ότι θα λάβουν αναδρομικά τους μισθούς τους σε περίπτωση που αθωωθούν από τη δικαιοσύνη.

Οπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε ομιλία του στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, «για να τεθεί κανείς σε αργία δεν αρκεί από μόνη της η κίνηση της ποινικής δίωξης ή της πειθαρχικής διαδικασίας. Ακριβώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη ή εκβιαστική δίωξη, ο νόμος ο ίδιος απαιτεί αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο ή το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο».

Εκτός των 2.000 ποινικών διώξεων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αναμένει να εντοπιστεί ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που θα παραπεμφθεί στα πειθαρχικά συμβούλια με την κατηγορία της πλαστογραφίας, καθώς εκτιμάται ότι ο έλεγχος των προσωπικών φακέλων των υπαλλήλων θα αναδείξει σωρεία πλαστογραφημένων εγγράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν εντοπιστεί 130 περιπτώσεις μονίμων υπαλλήλων μεταξύ των οποίων και ένστολοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών.

Στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά, που λειτουργούν πλέον υπό τη νέα τους σύνθεση με πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, ελέγχονται 1.550 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ελέγχονται 450 υποθέσεις.

Ν. Β. Τσίτσας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΛ.ΑΣ.
Αυξημένες οι καταγγελίες το 2012

Αύξηση των καταγγελιών για επίορκους αστυνομικούς και δημόσιους λειτουργούς κατέγραψαν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για το 2012.

Η υπηρεσία διαχειρίστηκε συνολικά 1.060 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 710 περιπτώσεις αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 260 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι 67 ιδιώτες. Ανάμεσα σε αυτές και πολύκροτες υποθέσεις, όπως αυτή του ΕΟΤ, των... «τυφλών» της Ζακύνθου, αλλά και οι χρηματισμοί γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία.

«Πρωταγωνιστές» στο σίριαλ της διαφθοράς αναδεικνύονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας, οι οικονομικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες Υγείας και τα υπουργεία, τομείς που κατέγραψαν αύξηση 86,87%.

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 94,64% παρουσιάζουν οι καταγγελίες που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, αύξηση-ρεκόρ που αγγίζει το 950% καταγράφηκε για τις υπηρεσίες περιφέρειας, ενώ στις δημόσιες επιχειρήσεις καταγράφηκε η αμέσως μεγαλύτερη αύξηση που έφτασε το 766,67%. Επίσης διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για τις οικονομικές υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες καταγγελίες εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων αφορούν τη δωροδοκία για νόμιμες ή παράνομες πράξεις και την παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση. Επονται οι καταγγελίες για παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις και εκβίαση.

«Παρατηρούμε ότι υπήρχαν περιπτώσεις, όπως στις πολεοδομίες και τις άλλες τεχνικές υπηρεσίες, όπου οι υπάλληλοι θεωρούσαν... αυτονόητη τη δωροδοκία τους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους», είπε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» υψηλόβαθμος αξιωματικός της Διεύθυνσης.

Σε ό,τι αφορά το αστυνομικό προσωπικό, η παράβαση καθήκοντος είναι η καταγγελία που βρίσκεται στην πρώτη θέση, ψευδής βεβαίωση στη δεύτερη και οι υπόλοιπες μοιράζονται, ενώ μόλις δύο καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καταγράφηκαν.

Το 2012, 908 καταγγελίες έφτασαν στους «αδιάφθορους» της Αστυνομίας, οι οποίοι συνέλαβαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου 51 άτομα για 31 υποθέσεις. Την ίδια στιγμή, σημαντική ήταν και η αύξηση των καταγγελιών από τους πολίτες, σε ποσοστό 33,53%, ενώ 333 επικοινώνησαν απευθείας με την ειδική γραμμή των Εσωτερικών Υποθέσεων. Από τις καταγγελίες που έγιναν, οι 610 στις 908 αφορούσαν αστυνομικούς. Οι ανώνυμες με τις επώνυμες καταγγελίες σχεδόν ισοφάρισαν. Αύξηση των καταγγελιών που αφορούν αστυνομικό προσωπικό κατά 21,76% καταγράφεται, το υψηλότερο των τελευταίων 10 ετών.

Μετάλλαξη
«Οταν ξεκινήσαμε την υπηρεσία, υπήρχαν μεμονωμένα κρούσματα διαφθοράς. Τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται μια μετάλλαξη σε οργανωμένες, συγκεκαλυμμένες και πιο κυνικές μορφές διαφθοράς», τόνισε στο «Εθνος» αστυνομικός που βρίσκεται στην υπηρεσία από την ίδρυσή της. «Το παρήγορο είναι ότι κάθε μέρα, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αποφασίζουν να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές», καταλήγει.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: