15.4.13

Εκτός αγορών και το 2013 η Πορτογαλία...

Από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού θα καλυφθούν και το 2013 όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Πορτογαλίας όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βίτορ Γκάσπαρ, ο οποίος διευκρίνισε ότι ... δεν υφίσταται «ουδεμία άμεση πίεση» για την επάνοδο στις διεθνείς αγορές μακροπρόθεσμου δανεισμού.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας άφηνε να εννοηθεί πως θέλει να επιστρέψει στις αγορές φέτος. Η κρίση, όμως, στην Κύπρο και η ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο πολλών μέτρων λιτότητας τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2013 «προκάλεσαν ορισμένους φόβους στους επενδυτές» και έτσι «η κυβέρνηση αποφάσισε να περιμένει λίγο ακόμα», γράφει η εφημερίδα Diario Economico.

Η Πορτογαλία είχε προχωρήσει τον Ιανουάριο, με επιτυχία στην πρώτη έκδοση μεσοπρόθεσμης διάρκειας χρεογράφων μετά την ένταξή της στη δανειακή συμφωνία συγκεντρώνοντας 2,5 δισ. ευρώ με ομόλογα 5ετούς διάρκειας εξέλιξη που – τότε – είχε χαρακτηριστεί μείζον βήμα για ταχύτερη επιστροφή της στις αγορές.

Η Λισαβόνα προβλέπει να αντλήσει την Τετάρτη περίπου 1,75 δισ. ευρώ δημοπρατώντας έντοκα γραμμάτια και ομόλογα τριών ως δώδεκα μηνών, την ώρα που μια αποστολή της τρόικας εξετάζει εκτάκτως από σήμερα τα νέα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών με τα οποία αναμένεται να αναπληρώσει εκείνα που απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: