21.4.13

Μηνύματα για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου ...


...με αναφορές στο σήμερα...
Στην ανάγκη διαφύλαξης της Δημοκρατίας, ενίσχυσης των θεσμών και απόρριψης κάθε μορφής φασισμού και μισαλλοδοξίας αναφέρονται τα μηνύματα των κομμάτων με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την δικτατορία της 21ης Απριλίου.
Η χούντα της 21ης Απριλίου ξυπνά εφιαλτικές μνήμες και ... αναδύει κρίσιμα διδάγματα για όλους αναφέρεται στο μήνυμα της ΝΔ. «Μνήμες για την κατάλυση της Δημοκρατίας, τις διώξεις αγωνιστών και την προδοσία της Κύπρου.Και διδάγματα έμπρακτου σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς, αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και ενότητας των Ελλήνων σε κοινούς σκοπούς» σημειώνεται. Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι οι «Έλληνες ενωμένοι, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας, απομονώνοντας κάθε νοσταλγό αντίστοιχων εκτροπών».

Στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι 46 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει μήνυμα αντίστασης ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό , την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας. «Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για το σοσιαλισμό» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπόμνηση του ιστορικού χρέους μας να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στον κίνδυνο της απονεύρωσης και της υπονόμευσής της από εκείνους που χρησιμοποιούν τη γενναιοδωρία και την ανοχή της για να στραφούν εναντίον της, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την επέτειο της 21ης Απριλίου. «Η πραγματική τιμή προς τον αντιδικτατορικό αγώνα μεταφράζεται τώρα πλέον σε υποχρέωση ανάσχεσης και αντίκρουσης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκληματικών συμπεριφορών, του αυταρχισμού και κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ τονίζει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί της έναν λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, αξιοποιώντας και τις οξυμένες αντιθέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Υπογραμμίζει ότι η διεθνής ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι οι στρατιωτικές δικτατορίες αποτελούν πάντα λύσεις για την πλουτοκρατία, όταν δεν μπορεί με κοινοβουλευτικά μέσα να προωθήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια. Σημειώνει ότι προϊόν της δικτατορίας των μονοπωλίων είναι η αντιλαϊκή επέλαση και η κρατική καταστολή που βιώνει σήμερα ο λαός και χαρακτηρίζει εργαλείο του αστικού πολιτικού συστήματος το εθνικοσοσιαλιστικό φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Καλεί το λαό να απορρίψει την αντιδραστική θεωρία "των δυο άκρων" και καταλήγει: «Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική συσπείρωση και η λαϊκή κοινωνική συμμαχία, να οργανωθεί παντού στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο μήνυμά τους αναφέρουν: « Στις 21 Απριλίου 1967 οι συνταγματάρχες κατέλυσαν τη Δημοκρατία. Στις 21 Απριλίου 2013 η Δημοκρατία έχει καταλυθεί από την τρόικα και τους υπηρέτες της».

Στο μήνυμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η μνήμη μας και οι αγώνες για τη Δημοκρατία και την ενίσχυση των θεσμών αποτελούν σήμερα το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο. «Ο φασισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας- το σημερινό δημοκρατικό καθήκον είναι να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, φράζοντας το δρόμο στους νοσταλγούς αλλά και στους σημερινούς απόγονους της χούντας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
πηγη enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: