28.4.13

Στουρνάρας: Με τη δόση των 2,8 δισ. θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις...

«Πέρασε» από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο και σήμερα η συζήτηση πηγαίνει στην Ολομέλεια. Χθες το πρωί οι τόνοι ανέβηκαν, καθώς τα ... κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν βολές εναντίον της κυβέρνησης για την επιλογή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη του τοποθέτηση σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για να εγκρίνει το Eurogroup, μεθαύριο Δευτέρα, την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Είναι αναγκαία η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που θα πάρουμε τις επόμενες ημέρες, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του γιατί με αυτή πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και γιατί τη δόση αυτή έπρεπε να την είχαμε πάρει από το Μάρτιο και έχουμε ήδη καθυστερήσει.

Στο θέμα που προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές προχθές απάντησε ο κ. Στουρνάρας στην τοποθέτησή του. Πρόκειται για τις τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ , δύο για την ανεργία και μια για την επιδότηση επιχειρήσεων προκειμένου να μην απολύουν εργαζομένους. Τις δύο τροπολογίες η κυβέρνηση τις έχει δεχθεί, για την τρίτη τροπολογία ο κ. Στουρνάρας είπε πως είναι πως την σωστή κατεύθυνση και ότι γίνεται αγώνας με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων να κοστολογηθεί αυτή η τροπολογία προκειμένου να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ έκανε σαφές το βράδυ ότι το θέμα θα το διευθετήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί την Κυριακή στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στο θέμα του χαρατσιού ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι η τελευταία φορά που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αναφέρθηκε και στο θέμα των γιαπιών, λέγοντας ότι όποιο γιαπί δεν έχει ρεύμα, δεν πληρώνει χαράτσι. Απαντώντας εξάλλου σε πρόταση της κ.Ξυροτήρη, να συμπεριλάβει η απαλλαγή από το έκτακτο τέλος της ΔΕΗ και τις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (εκτός από τους ανέργους), ο κος Στουρνάρας δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση τις προσεχείς εβδομάδες, με γνώμονα «το όριο της φτώχειας κατά Eurostat».

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση να συζητηθεί ουσιαστικά με την τρόικα τον Ιούνιο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ευτυχής κατάληξη. Ο προϋπολογισμός βαδίζει εντός στόχων, είπε και πως αν συνεχίσουμε έτσι στο τέλος της χρονιάς θα μπορούμε να μιλάμε για πλεόνασμα. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον διότι συνεδριάζει τη Δευτέρα το Euro Working Group για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ που εκκρεμεί από τον προηγούμενο Μάρτιο και στις 13 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup για να εγκρίνει τη δόση των 6 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Στουρνάρας για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Βολές από την συμπολίτευση δέχθηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς προψημένου ψωμιού, διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε την απόσυρση και την συζήτηση με τους φορείς του κλάδου πριν την τελική απόφαση.

Έντονη ήταν η κριτική από τα κόμμα της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο. Για "μνημονιακό πραξικόπημα" μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης. "Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες. Υπό συνθήκες αντιδημοκρατικής εκτροπής. Έχουμε μια Βουλή των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτά είναι πρωτοφανή και καταργούν κάθε έθνος και κάθε έννοια δημοκρατίας. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή, τροϊκανή δικτατορία. Αυτό είναι το νέο πολίτευμα της χώρας" είπε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε: "Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε φορά που υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει πάντα τα ίδια θέματα. Η εκτίμησή μου είναι ότι όχι μια μέρα αλλά ένα μήνα να δίναμε στην αντιπολίτευση τα ίδια θα έλεγαν και τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαν, άρα πρέπει να συνεχίσουμε, να μην χάσουμε άλλο χρόνο και να μπούμε στην ουσία της συζήτησης".

Αρνητική στη διαδικασία του κατεπείγοντος δήλωσε και η Χρυσή Αυγή, με τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, να λέει: "Δεν θεωρούμε ότι θα 'πρεπε το εν λόγω νομοσχέδιο να έχει τη μορφή του κατεπείγοντος. Συνεχώς και σε αυτό και στα προηγούμενα, περάσατε στο 90,, στο τελευταίο λεπτό, στα μουλωχτά διάφορες διατάξεις, άρθρα, τα οποία δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις οποίες έχετε υπογράψει".

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σημείωσε: "Είναι συστηματική η επιλογή και αποδείχθηκε από αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντως κόμματος ότι δεν έχετε καμία όρεξη να γίνει σοβαρή συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να μην αποκαλυφθούν αυτά τα οποία περιέχουν τα νομοσχέδια. Δεύτερον με την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν δίνεται η ευκαιρία σε φορείς να 'ρθουν να τοποθετηθούν. Διότι ούτε σας ενδιαφέρουν τι λένε αυτοί οι φορείς".

Την διαδικασία του κατεπείγοντος δέχθηκε η Δημοκρατική Αριστερά, με την βουλευτή του κόμματος Ασημίνα Ξηροτύρη, να αναφέρει: "Όλοι θα θέλαμε πραγματικά να μπορούσαν να είχαν προετοιμαστεί ως αυτοτελή νομοσχέδια ενόψει όμως όλων αυτών των προθεσμιών θα δεχθούμε και μεις το χαρακτηρισμό και την συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος".

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει για ακόμη μια φορά τη διαδικασία αυτή και πως "επιβεβαιώνετε ότι η ουσία πάει χέρι – χέρι με τη διαδικασία. Έχουμε δηλαδή μια κλιμάκωση της βάρβαρης και αντιλαϊκής επίθεσης και επιλέγετε για ακόμη μια φορά τη διαδικασία του κατεπείγοντος και του ενός και μοναδικού άρθρου. Δεν πρωτοτυπείτε".

Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν κατόπιν ψηφοφορίας (26 υπέρ - 15 κατά) να συνεχιστεί η διαδικασία με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Η συζήτηση στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από τα κόμματα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Σήμερα, Κυριακή, η συζήτηση θ΄ αρχίσει το πρωί στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: