16.4.13

Από το Μόναχο στη Βοστόνη - 40 χρόνια επιθέσεων σε αθλητικές εκδηλώσεις...

Το χτύπημα στο μαραθώνιο της Βοστόνης φέρνει στη μνήμη ανάλογες επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί σε αθλητικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με πιο γνωστή, ενδεχομένως, εκείνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, που αποτέλεσε και την αφετηρία για τέτοιου είδους πλήγματα.
Το Σεπτέμβριο του 1972, στους...
Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, ομάδα παλαιστίνιων με την ονομασία "Μαύρος Σεπτέμβρης" προκαλεί το θάνατο 11 ισραηλινών αθλητών.

Τον Απρίλιο του 1987, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου προκαλεί 100 θύματα σε στάση λεωφορείου στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, ενώ στη χώρα βρισκόταν για περιοδεία η ομάδα κρίκετ της Νέας Ζηλανδίας.

Το Φεβρουάριο του 1996, ομάδες κρίκετ από την Αυστραλία και τις Δυτικές Ινδίες αρνούνται τη συμμετοχή τους στα προημιτελικά στη Σρι Λάνκα καθώς έχει προηγηθεί χτύπημα στο Κολόμπο που αφήνει πίσω του 80 νεκρούς και 1.200 τραυματίες.

Τον Ιούλιο του 1996, εκδηλώνεται επίθεση στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, κατά τη διάρκεια βραδινής συναυλίας στο Centennial Olympic Park, με ένα νεκρό και τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Τον Απρίλιο του 1997, εκκενώνονται οι εθνικές ιπποδρομίες της Αγγλίας μετά από διπλή απειλή για βομβιστική επίθεση, πιθανότατα από τον IRA και διεξάγονται τελικώς δύο ημέρες αργότερα.

Το 2002, λίγες ώρες πριν τον ημιτελικό του Champions League μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, εντοπίζεται αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο Μπερναμπέου της Μαδρίτης. Τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι και ο αγώνας διεξήχθη υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας.
Την ίδια χρονιά, καμικάζι σκοτώνει 14 ανθρώπους καθώς ανατινάζεται έξω από ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η ομάδα κρίκετ της Νέας Ζηλανδίας, στο Καράτσι του Πακιστάν.

Το 2006, αθλητές του Ιράκ βρέθηκαν τρεις φορές στο στόχαστρο επιθέσεων: η ομάδα του τα-κβο-ντο απήχθη ενώ κατευθυνόταν σε προπονητικό κέντρο στην Ιορδανία και έκτοτ αγνοείται η τύχη των αθλητών. Λίγες ημέρες αργότερα, ένοπλοι σκότωσαν τον προπονητή τένις της εθνικής ομάδας του Ιράκ και δύο από τους παίκτες ενώ σε άλλη επίθεση, 50 ένοπλοι χτύπησαν αθλητικό συνέδριο στη Βαγδάτη και απήγαγαν 30 αθλητές και αξιωματούχους, ανάμεσά τους τον επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας.

Το 2008, εκδηλώθηκε επίθεση στο μαραθώνιο με αφορμή τους εορτασμούς για τη νέα χρονιά στη Σρι Λάνκα, η οποία αποδίδεται στους αντάρτες Ταμίλ. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ανάμεσά τους και γνωστοί αθλητές της χώρας.
Την ίδια χρονιά, ακυρώθηκε για πρώτη φορά στην 30χρονη ιστορία του το ράλι Ντακάρ καθώς υπήρχαν φόβοι ότι η Αλ Κάιντα επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίθεση.

Το 2009, η ομάδα κρίκετ της Σρι Λάνκα δέχθηκε επίθεση από ένοπλους ενώ βρισκόταν σε λεωφορείο έξω από το στάδιο της Λαχώρης, στο Πακιστάν με απολογισμό επτά νεκρούς και έξι τραυματίες.

Το 2010, ο βοηθός προπονητή και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας ποδοσφαίρου του Τόγκο σκοτώθηκαν από ενόπλους, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου που μετέφερε την ομάδα για να συμμετάσχει στο Αφρικανικό Κύπελλο, διοργάνωση που διεξαγόταν στην Αγκόλα. Τραυματίστηκαν εννέα μέλη της ομάδας.

(Πηγή:Associated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια: