1.4.13

Όλα έτοιμα για την εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο...

greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.- Με τη μεγαλειώδη εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν κορυφώνονται την Κυριακή 7 Απριλίου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης για την 192η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι τελευταίες...
λεπτομέρειες αναμένεται να ρυθμιστούν κατά την τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση που θα γίνει σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία και των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 το βράδυ στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

greek-paradeΗ παρέλαση αναμένεται να ξεκινήσει στη 1:30 μ.μ, από την 64η έως την 79η οδό και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Κανάλι 9 από τις 2 -4 το απόγευμα με παρουσιαστές τον Ερνι Ανάστο, τη Νικόλ Πεταλλίδη και το Νικ Γκρέγκορι.

Τελετάρχης θα είναι ο βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος, επίτιμη τελετάρχης η καθηγήτρια Αθηνά Δημητρίου, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του συζύγου της Δημήτρη Δημητρίου (JJ), ενώ το κεντρικό σύνθημα θα είναι «Με την αποφασιστικότητά τους οι Ελληνες θα ξεπεράσουν την κρίση.»

Εκατό και πλέον ομογενειακοί φορείς (ελληνορθόδοξες κοινότητες, σχολεία, φοιτητικές οργανώσεις πανεπιστημίων, εθνικοτοπικοί σύλλογοι, ομοσπονδίες, ιδρύματα, αλλά και ιδιωτικοί οργανισμοί) με πάνω από 44 άρματα και μπάντες, αναμένεται να λάβουν μέρος στην παρέλαση έτοιμοι να βάψουν και φέτος στα γαλανόλευκα την πολυσύχναστη 5η λεωφόρο.

Το πρωί της Κυριακής, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, θα τελεστεί η πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο και θα ακολουθήσει, στις 12 το μεσημέρι, η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο Pierre με χαιρετισμούς των επισήμων προσκεκλημένων.

Πανομογενειακή

Κάλεσμα για ενθουσιασμό και συμμετοχή μαζική στην παρέλαση, που να κάνει εντύπωση, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενώ συνεχάρη την Ομοσπονδία για την «εξαιρετική ιδέα» να μην περιοριστεί ο εορτασμός της εθνικής επετείου σε μια μέρα και μια παρέλαση, αλλά να καθιερωθεί ο Μάρτιος ως «Μήνας Ελληνικού Πολιτισμού»,

τονίζοντας πως «έχει σημασία να γεμίσουμε το χώρο με τους ανθρώπους και με τα σύμβολα αυτού του ελληνορθοδόξου Ελληνισμού».

Χαρακτηρίζοντας την πανομογενειακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης, την οποία παρακολούθησε με ενδιαφέρον μέχρι τέλους, ως μια «ωραιότατη πανηγυρική ελληνική ορθόδοξη βραδιά», ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «όπως όλα δείχνουν, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για μια ενθουσιώδη παρέλαση, η οποία θα δώσει ένα στίγμα της ελληνικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη.»

«Δεν είναι ότι κάνουμε και εμείς μια παρέλαση όπως όλοι οι άλλοι. Εμείς παρελαύνουμε όχι χειροκροτούμενοι, αλλά πολλές φορές δοκιμαζόμενοι, επί αιώνες. Δεν είμαστε καινούργιοι στον κόσμο. Είμαστε χιλιετηρίδες. Και μονίμως αυτός ο λαός παρελαύνει, όχι στην 5η Λεωφόρο, στις λεωφόρους όλου του κόσμου, όχι με φανφάρες, αλλά με έναν πολιτισμό, με πολιτισμούς και με πράγματα τα οποία είναι όντως πρωτοφανή και ανεπανάληπτα», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Είναι καιρός και με την παρέλασή μας να δείξουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, αυτό το πάθος, αυτή τη δύναμη και να δείξουμε ότι είμαστε λίγοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από τους πολλούς. Γιατί έχουμε το πάθος, έχουμε την ψυχή, έχουμε το Θεό μαζί μας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος ο Σεβασμιώτατος είπε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό» και ότι «έπεσαν οι μάσκες πολλών Ευρωπαίων και έδειξαν τι ακριβώς θέλουν, πέταξαν στην άκρη τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του», ενώ υποστήριξε ότι με την παρέλαση μας δίνεται η ευκαιρία «να δώσουμε ένα μάθημα στον κόσμο.»

Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, ο οποίος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την δωρεά της Αρχιεπισκοπής, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης Ντίνος Ράλλης ο οποίος τόνισε πως με την παρέλαση η Ομογένεια της Νέας Υόρκης θέλει να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είμαστε Αμερικανοί, όμως στην ψυχή και την καρδιά μας είμαστε όλοι Ελληνες», επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης και έχει αναλάβει το θέμα της ζωντανής μετάδοσης της παρέλασης από το WWOR/ Channel 9 της Νέας Υόρκης. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε από πού ήρθαμε και να μάθουμε στα παιδιά μας ότι μπορούν και αυτά τα φτάσουν ψηλά», είπε ο κ. Κατσιματίδης, με αφορμή την υποψηφιότητά του για το δήμο της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας πως θα ήθελε με την εκλογή του να αποτελέσει παράδειγμα για όλα τα παιδιά της Ομογένειας.

Κάλεσε δε όλους να μην ξεχνούν δύο ανθρώπους που εργάστηκαν ακούραστα για την παρέλαση και «έφυγαν» νωρίς από κοντά μας, τον Δημήτρη Δημητρίου (JJ), που ήταν κατά το παρελθόν εκ των βασικών εκφωνητών της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, και τον Τάκη Νικολόπουλο, τον γνωστό σε όλους «Κολοκοτρώνη».

Στο χαιρετισμό του ο πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην κρίση που αντιμετωπίζουν σήμερα Ελλάδα και Κύπρος, επισημαίνοντας πως ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η παρέλαση θα είναι επιτυχημένη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Ιερσέης Τάσος Ευστρατιάδης τόνισε ότι η ομογένεια της Νέας Ιερσέης θα παρελάσει «με όλη τη δύναμή της», με πάνω από είκοσι κοινότητες και οργανώσεις, έξι εκ των οποίων, όπως ανέφερε, είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι.

«Ο σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε την παρέλαση, γιατί αυτή η παρέλαση είναι το μεγαλύτερο γεγονός για τον εορτασμό της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας σε όλη την Αμερική», επισήμανε ο κ. Ευστρατιάδης.

Ο υπεύθυνος του λαχείου Βασίλειος Γκουρνέλος επισήμανε ότι έχουν διατεθεί 9.600 λαχνοί και το ποσό που έχει εισπραχθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε $29,000 δολάρια και κάλεσε όλους να υποστηρίξουν το λαχείο, η κλήρωση του οποίου θα γίνει στις 18 Απριλίου.

Η υπεύθυνη του λευκώματος, και συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Ελένη Ψαρρά, επισήμανε με ικανοποίηση ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο με το συνολικό, μέχρι στιγμής, ποσό εισφορών για καταχωρήσεις στο αναμνηστικό λεύκωμα να φτάνει τις $70.000 δολάρια.

«Η ευλογία σας μας βοήθησε στο έργο μας», τόνισε η κ. Ψαρρά απευθυνόμενη στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ενώ κάλεσε όλους για δυναμική συμμετοχή στην παρέλαση, γιατί, όπως είπε, και μόνο το γεγονός να βρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στην 5η Λεωφόρο, δείχνοντας τη συμπαράστασή τους στους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί γι’ αυτούς μεγάλη βοήθεια στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνούν.

Στην αναφορά του ο ταμίας της Επιτροπής Παρέλασης Απόστολος Σκοτίδας επισήμανε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν εισπραχθεί $120.856 δολάρια.

«Φέτος ευελπιστούμε πως θα έχουμε ρεκόρ εσόδων από το λεύκωμα και το λαχείο», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας και ανακοίνωσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή οι συμμετοχές στην παρέλαση έφταναν τις 97, ενώ αναφέρθηκε και στην έλευση των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Ο κ. Γαλάτουλας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο και για τη δωρεά των δέκα χιλιάδων δολαρίων, αλλά κυρίως για την παρουσία του που αποτελεί, όπως είπε, «μεγάλη τιμή και χαρά και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος περνούν δύσκολες στιγμές και είναι τώρα που εμείς σαν Ομογένεια πρέπει να δείξουμε μια μεγάλη δύναμη και μας δίνεται αυτή η ευκαιρία την Κυριακή στην 5η Λεωφόρο», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, κάνοντας λόγο για νέα τραγωδία στην Κυπριακή Δημοκρατία και επισημαίνοντας πως «ο Ελληνισμός πρέπει να κερδίσει».

Μιλώντας για το επίσημο δείπνο που θα λάβει χώρα το Σαββάτου 6 Απριλίου στις 7:30 μμ στο Χίλτον και στο οποίο θα τιμηθούν οι τελετάρχες και οι χορηγοί, ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι είχαν κλειστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή 20 τραπέζια και ότι ο αριθμός των χορηγών ανερχόταν στους εννέα και κάλεσε όλους τους ομογενειακούς οργανισμούς να υποστηρίξουν την εκδήλωση.

«Αυτή η παρέλαση φέτος έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό, είναι η μεγαλύτερη παρέλαση όχι εκτός των συνόρων, αλλά ανά την υφήλιο», επισήμανε ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, σημειώνοντας πως μετά τις άσχημες εικόνες από τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Ελλάδα, είναι βαριά η ευθύνη που έχουμε ως Ομογένεια να αποδείξουμε ότι «η Νέα Υόρκη μπορεί και διοργανώνει την καλύτερη παρέλαση του Ελληνισμού».

Στην τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας, το ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή των Ευζώνων και εκπροσώπων του τοπικού αστυνομικού τμήματος αναφέρθηκε ο κ. Ηλίας Νεοφώτιστος, λέγοντας ακόμη πως θα ακολουθήσει σύντομο πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων και επετειακά τραγούδια από τους μαθητές του απογευματινού σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και 10μελή χορωδία.

Για την εκδήλωση – επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων που θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρονιά το Σάββατο 6 Απριλίου στη 1 μμ στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια, φέρνοντας κοντά τις νέες γενιές των Ελληνοαμερικανών από την Μητροπολιτική Περιοχή, μίλησε η συντονίστρια Ελισάβετ Τζουμάκα. Η εκδήλωση αυτή, όπως χαρακτηριστικά είπε, ξεκίνησε ως μια ιδέα του κ. Κυριάκου Μαραγκουδάκη, πρώην προέδρου του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» και θα συνεχίσει να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ κάλεσε τα χορευτικά συλλόγων, σχολείων και κοινοτήτων από την ευρύτερη περιοχή να δηλώσουν συμμετοχή.

Στην καθιερωμένη τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Bowling Green του Μανχάταν αναφέρθηκε ο κ. Μάικλ Βουδούρης, ενώ ο κ. Αναστάσιος Μάνεσης, αναφερόμενος στη δεξίωση της Κυριακής στο ξενοδοχείο Pierre είπε ότι έχει εξασφαλιστεί η καλύτερη αίθουσα και έχει βρεθεί χορηγός.

Στη δυναμική συμμετοχή της AHEPA και των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» στη φετινή παρέλαση αναφέρθηκε ο κ. Παύλος Μακρόπουλος, επισημαίνοντας ότι η οργάνωση έχει ήδη προβεί σε δωρεά άνω των δέκα χιλιάδων δολαρίων.

Η πανομογενειακή ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Αθηνάς Ονοράτο και του βουλευτή Αθανάσιου Νάκου, ο οποίος είχε παραστεί παλαιότερα στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα την Μπουμπουλίνα.

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι εκδηλώσεις συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα με τη δεξίωση που παραθέτει την Πέμπτη ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ στο Gracie Mansion στο Μανχάταν, ενώ για το βράδυ της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια η συναυλία της Αφροδίτης Ντάνιελ με τίτλο «Ενα ταξίδι στην καλή ελληνική μουσική» και τη συμμετοχή της ορχήστρας «Syn-Phonia»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: