3.4.13

Χάθηκαν θέσεις εργασίας 7,5 χρόνων...

Χωρίς εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο είναι το ένα τέταρτο του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων σύμφωνα με το πόρισμα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μέσα σε δυόμιση χρόνια χάθηκαν όσες θέσεις εργασίας είχαν ... δημιουργηθεί τα προηγούμενα επτάμιση χρόνια. Μακροχρόνια άνεργοι το 39%. Για «τραγωδία» έκανε λόγο ο αρμόδιος επίτροπος σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι όλη η ευρωζώνη πλήττεται από την ανεργία, με την Ελλάδα να διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά.

Αλματώδης ήταν η μείωση των θέσεων εργασίας τα τελευταία δυόμιση χρόνια σύμφωνα με το πόρισμα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Από τον Αύγουστο του 2008 έως το Δεκέμβριο του 2010 χάθηκαν 309.194 θέσεις εργασίας ενώ είχε χρειαστεί να περάσουν επτάμιση χρόνια -από τον Ιανουάριο του 2001 έως τον Ιούλιο του 2008 για να δημιουργηθούν 303.824 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

Συνολικά, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα 507.000 θέσεις μισθωτών εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τους εγγεγραμένους άνεργους, το 39% είναι μακροχρόνιοι άνεργοι ενώ το ποσοστό των ανέργων που επιδοτεί ο Οργανισμός αγγίζει μόλις το 25% του συνόλου, όταν προ διετίας το ποσοστό αυτό ήταν στο 30%.

Κατά το 2012 στους εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, κατά μέσο όρο του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, περισσότεροι από τους μισούς (57,6%) είναι γυναίκες, σχεδόν το 27% έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών, ενώ το 63,5% έχει ηλικία μεταξύ 30 και 55 ετών και το 10% είναι πάνω από 55 ετών.

Πλήττεται από την ανεργία όλη η Ευρωζώνη

Το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα της ανεργίας και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του κάνουν εμφανή και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με την ανεργία στην Ευρωζώνη που διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό του 12% το Φεβρουάριο ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 0,01% φτάνοντας το 10,9%. Ωστόσο και σε αυτούς τους πίνακες η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα, με την ανεργία το Δεκέμβριο να σκαρφαλώνει στο 26,4%, αφήνοντας δεύτερη την Ισπανία με ποσοστό 26,3%.

Για "τραγωδία" έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος για την απασχόληση Λάζλο Αντόρ σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat και σημείωσε ότι δείχνουν "τη σοβαρότητα της κρίσης στην οποία βρίσκονται σήμερα κάποιες χώρες της Ευρωζώνης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: