11.4.13

Aπολύσεις αλλιώς δεν παίρνετε τη δόση...


Oρο απαράβατο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. αποτελεί για την τρόικα η παρουσίαση ενός αξιόπιστου προγράμματος για την έξωση 2.000 επίορκων από το Δημόσιο. Εγείρει ζήτημα χρονοδιαγράμματος με αυστηρά πλαίσια για τις...
συνεδριάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Τον δρόμο της επιτάχυνσης των διαδικασιών, ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση, δείχνει το Μαξίμου.

Από τις «συμπληγάδες» του Δημοσίου περνάει για μία ακόμη φορά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, οι οποίοι συνδέουν την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ με την παρουσίαση ενός αξιόπιστου σχεδίου που θα περιλαμβάνει απολύσεις 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και 5.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013.

Εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποτελεί η στάση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη, ο οποίος ακόμα και στην τελευταία συνάντηση που είχε πριν από δύο ημέρες με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση για την απόλυση συγκεκριμένου αριθμού επίορκων υπαλλήλων μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ αποσύνδεσε το σχέδιο της κινητικότητας από υποχρεωτικές απομακρύνσεις υπαλλήλων.

Η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς οι κ. Τόμσεν και Μαζούχ επισήμαναν τη 12μηνη καθυστέρηση στη σύσταση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, έθεσαν εκ νέου ζήτημα αξιοπιστίας για την πολιτική του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ζήτησαν εγγυήσεις για τα συμφωνηθέντα που αφορούν απολύσεις ενός μεγάλου αριθμού υπαλλήλων -20.000 ζητούν οι δανειστές- από το σύνολο των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» σε δημοσίευμα της 3ης Απριλίου, το Μαξίμου έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον Α. Μανιτάκη να επιταχύνει τις πειθαρχικές διαδικασίες ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση, προκ
Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» σε δημοσίευμα της 3ης Απριλίου, το Μαξίμου έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον Α. Μανιτάκη να επιταχύνει τις πειθαρχικές διαδικασίες ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να απομακρυνθούν οι επίορκοι μέχρι τον Ιούνιο

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα, για να δεσμεύσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιταχύνει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των επίορκων, ζήτησε να περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο χρονοδιάγραμμα ανά μήνα ή ανά τρίμηνο των συνεδριάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων.

Ο Α. Μανιτάκης επισήμανε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων ο αριθμός των επίορκων που θα απομακρυνθούν, καθώς με αυτόν τον τρόπο προκαταλαμβάνονται οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «πετάει το μπαλάκι» της ευθύνης στα υπόλοιπα υπουργεία για τη λειτουργία των πειθαρχικών και ζητά την υπογραφή εσωτερικών Μνημονίων συνεργασίας προκειμένου κάθε υπουργείο να αναλάβει δεσμεύσεις για τα πειθαρχικά συμβούλια της αρμοδιότητάς του.

Ανώτερο στέλεχος του υπ. Οικονομικών δήλωσε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά πολλά θέματα, και πως είναι «μακρύς ο δρόμος» για το Δημόσιο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ίσως χρειαστεί να μετάσχει εκ νέου στις συζητήσεις ο Αντώνης Μανιτάκης, εάν οι δύο πλευρές βρεθούν κοντά σε συμφωνία.

Οδηγίες
Το Μαξίμου έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιταχύνει τις πειθαρχικές διαδικασίες ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να απομακρυνθούν οι επίορκοι μέχρι τον Ιούνιο, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το «Εθνος» σε δημοσίευμα της 3ης Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να περικόπτεται το σύνολο του μισθού σε όσους υπαλλήλους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι οι στόχοι για την απομάκρυνση των επίορκων μπορούν να επιτευχθούν με την αξιοποίηση των νομικών εργαλείων που ήδη υπάρχουν και την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών.



Σε χτεσινή σύσκεψη που είχε ο Α. Μανιτάκης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, ο οποίος στηρίζει τις επιλογές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέφερε ότι προτίθεται να ασκήσει διοικητικό έλεγχο για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αν. Μανιτάκης ετοιμάζεται να αποστείλει εγκύκλιο σε όλες τις υπηρεσίες, που θα ζητά την άμεση εκδίκαση όλων των σοβαρών υποθέσεων από τα πειθαρχικά πριν ακόμα οδηγηθούν στις δικαστικές αίθουσες. Σε περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, τα πειθαρχικά συμβούλια μπορούν να επιβάλουν και την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ETHNOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: