13.4.13

ΠαΣοΚ: Να αξιοποιήσει η Ελλάδα το πλήρες πρόγραμμα βοήθειας...

Την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ζητεί το ΠαΣοΚ. «Είναι ζωτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία, την εσωτερική ψυχολογία και τη διεθνή εικόνα της χώρας να μην επαναλαμβάνεται με αφορμή κάθε...
επίσκεψη της τρόικας, το σκηνικό της αβεβαιότητας», επισημαίνουν στελέχη της Ιπποκράτους.

Παράλληλα εκτιμούν ότι η πανευρωπαϊκή νευρικότητα και η κυπριακή εμπειρία καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο να αξιοποιήσει η Ελλάδα στο έπακρο το πρόγραμμα «παλαιού» τύπου προ των κυπριακών εξελίξεων, με δάνειο συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου γίνεται η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Σε αυτή τη φάση σημασία έχει να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία επιδεινώνουν ή αγνοούν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Στο ΠαΣοΚ μιλούν κυρίως για την ανάγκη να είναι όσο γίνεται πιο ρεαλιστικές οι ρυθμίσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Επίσης, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να είναι αμοιβαία επωφελείς για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά και για το τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι προτιμότερο να έχει ρυθμισμένα και όχι «κόκκινα» δάνεια.

Κύκλοι της Ιπποκράτους, επισημαίνουν τη θετική αντίδραση της τρόικας στην πρόταση του ΠαΣοΚ για την ανάγκη μεταφοράς κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλες και φιλοδόξες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της ανεργίας που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Επιπλέον, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους και για το γεγονός ότι την ερχόμενη Τετάρτη, αρχίζει στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση της πρότασης νόμου του κόμματος για τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών από μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων με στόχο τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του ΠΣ την Τρίτη
Κάνοντας ένα είδος απολογισμού των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα επισημαίνονται από την πλευρά του ΠαΣοΚ δύο σημεία σε σχέση με τα μεγάλα εμπόδια των συζητήσεων, τη δημόσια διοίκηση και τις τράπεζες.

Για τη επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στο κράτος το ΠαΣοΚ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα σχετικά ζητήματα θα συμφωνηθούν με την τρόικα ως την Κυριακή. «Η εκ μέρους της τρόικας αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση αμιγώς διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά», σημειώνουν κύκλοι της Ιπποκράτους.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, το ΠαΣοΚ είχε τεθεί σαφώς υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με τη Eurobank. Θεωρεί όμως ότι αυτό που έχει μείζονα σημασία είναι να συγκροτηθεί, με κορμό την Εθνική Τράπεζα, ένας τραπεζικός πυλώνας δημοσίου συμφέροντος με την έννοια της σαφούς συνείδησης των προτεραιοτήτων και των αναγκών της εθνικής οικονομίας.

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και η εσωτερική κατάσταση στο ΠαΣοΚ αναμένεται να συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη κατά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους.

«Δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις κανενός»

Πάντως, στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων το ΠαΣοΚ ανεβάζει τους τόνους επισημαίνοντας ότι ήταν πάντοτε ένα ανοιχτό ζήτημα για την Ελλάδα. «Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί τον δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις. Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δεν βοηθά τον ελληνικό λαό, όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί. Η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή», τονίζουν στελέχη της Ιπποκράτους.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έλαβε νομική υπόσταση με τις διακοινώσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια και του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκη στον τότε γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, με τις αγωγές που άσκησε ο Ιωάννης Σταμούλης, πρώην ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, ενώ απόφαση της τελευταίας κυβέρνησης του ΠαΣοΚ ήταν η παρέμβαση της Ελλάδος υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πριν από περίπου δύο χρόνια.

«Οι ενέργειες αυτές ήταν πολύ πιο προωθημένες από τη σύνταξη μιας υπηρεσιακής έκθεσης του ΓΛΚ που διαβιβάζεται στο ΝΣΚ. Το ΠαΣοΚ στο ίδιο πνεύμα θα προτείνει να ληφθούν από τη κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες», επισημαίνεται.

Σοσιαλιστικό... Eco/Fin στο Δουβλίνο

Παράλληλα με τις εργασίες του Eurogroup και του Eco/Fin, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο δείπνο εργασίας των υπευθύνων στους τομείς Οικονομικών των Εργατικών και Σοσιαλιστικών κομμάτων.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, ο υπουργός προϋπολογισμού της Ιρλανδίας Μπρένταν Χάουλιν και ο «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλειου Εντ Μπολς. Το ΠαΣοΚ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Φ. Σανιχίδη.

Στην ομιλία του ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι η απόφαση των θεσμικών δανειστών να ζητήσουν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απόρροια μιας ιδεολογικά φορτισμένης αντίληψης για τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη και της εκτίμησης ότι μια σταδιακή προσαρμογή θα αύξανε το κόστος της βοήθειας.

Το αποτέλεσμα των λανθασμένων εκτιμήσεων για το ελληνικό πρόβλημα είναι η βαθειά ύφεση και η υψηλή ανεργία. Η χώρα, υπογράμμισε ο κ. Σαχινίδης, δεν μπορεί να πάρει άλλα δημοσιονομικά μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του προγράμματος.

Επισήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης στην Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη της ανεργία, ιδίως των νέων, στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Η δομική αδυναμία της ΟΝΕ, πρόσθεσε, είναι ότι επιβάλλει να αναλάβουν οι χώρες με ελλείματα το βάρος της προσαρμογής των ανισσοροπιών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οι χώρες αυτές υποχρεώνονται να ακολουθήσουν πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης για να αποκαταστήσουν τις απώλειες στην ανταγωνιστικότητα τους, με αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Οι χώρες του Βορρά, επέμεινε ο κ. Σαχινίδης, πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο χαλαρή πολιτική, δημοσιονομική και μισθολογική, για να διευκολύνουν την προσαρμογή των χωρών του Νότου.

Ο κ. Σαχινίδης μίλησε επίσης για τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις για την Κύπρο στα τραπεζικά συστήματα των χωρών του Νότου. Υπάρχει ο κίνδυνος, είπε, να καταλήξουν σε διαρροή καταθέσεων προς τα τραπεζικά συστήματα του Βορρά ή και εκτός της ΕΕ, με συνέπεια να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού στον Νότο και να μειωθούν οι επενδύσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Η απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης, επεσήμανε, θα είναι η αφετηρία της επόμενης κρίσης στην ευρωζώνη και σημείωσε ότι η τραπεζική ενοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης....
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: