4.4.13

Εννιά τα πακέτα που ανοίγει η τρόικα...

Τυράκι, η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και η δόση του δεύτερου τριμήνου των 6 δισ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
Ξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, και τα ψέματα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν. Τις ...
τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ ήδη από χθες στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκαν τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια για να προετοιμάσουν τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των ελεγκτών.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντήσουν διαφωνίες. Φωτογραφία από την προηγούμενη επίσκεψη Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντήσουν διαφωνίες. Φωτογραφία από την προηγούμενη επίσκεψη Οπως αναμένεται και σε αυτή την αξιολόγηση, θα ανοίξει ολόκληρη η βεντάλια των θεμάτων που αποτελούν εκκρεμότητες, ώστε να εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η δόση του δεύτερου τριμήνου, των 6 δισ. ευρώ.

** ΕΕΤΗΔΕ: Το χαράτσι στα ακίνητα αποτέλεσε περισσότερο αιτία ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων παρά διαφωνιών με την τρόικα, καθώς για τους δανειστές δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατηγορούν τη Ν.Δ. ότι καθυστέρησε αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου που θα αντικαθιστούσε το χαράτσι, με αποτέλεσμα η τρόικα να βρει την κυβέρνηση απροετοίμαστη.

** Δημόσιο: Η τρόικα παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο από το 2013. Στην αντίπερα όχθη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζει να διαμηνύει προς τους δανειστές μας ότι θέμα απολύσεων δεν συζητά, με εξαίρεση αυτές των επίορκων, ενώ το σχέδιο Μανιτάκη περιλαμβάνει μείωση δομών σε υπουργεία από 30% έως και 50%, τριμηνιαία αξιολόγηση και κινητικότητα υπαλλήλων. Το όλο θέμα συνεχίζει να δημιουργεί ενδοκυβερνητική ένταση, με τον κ. Μανιτάκη να δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι το Δημόσιο δεν αποτελεί «αγκάθι» για τις διαπραγματεύσεις και το υπουργείο Οικονομικών να το χαρακτηρίζει ως «τυφλό» σημείο στις διαπραγματεύσεις.

** Δημοσιονομικό κενό: Αποτελεί το νέο στοιχείο στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, καθώς η επιστροφή της τρόικας συμπίπτει με το κλείσιμο του τριμήνου, επαναφέροντας στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Ηδη τα φορολογικά έσοδα υστερούν, τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν «τρύπα» 1 δισ. ευρώ, ενώ η κατάσταση των Ταμείων αναμένεται να επιδεινωθεί από τις εκτιμήσεις ότι δεν θα εισπραχθούν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα. Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των Ταμείων υπερβαίνουν τους στόχους τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν τα 600 εκατ. ευρώ που δεν εισπράχθηκαν από την εισφορά 2 τοις χιλίοις στον τζίρο υπέρ ΟΑΕΕ, και παράλληλα εκκρεμούν 200 εκατ. ευρώ από περικοπές αναπηρικών επιδομάτων. Την κατάσταση θα επιδεινώσει και η κυπριακή κρίση, επιβαρύνοντας την ελληνική ύφεση κατά 0,5% ή 1%.

** Συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank: Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, με τις φήμες να επιμένουν ότι η τρόικα μπλοκάρει την υπόθεση και την ελληνική πλευρά να αναζητά σχέδιο διεξόδου και ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

** Ιδιωτικοποιήσεις: Η τρόικα θα βρει σε ακόμα μία επίσκεψή της να μην υπάρχει πρόοδος. Ηδη τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει, με τις πιθανότητες να βρεθούν επενδυτές μετά και την κυπριακή κρίση να μειώνονται δραματικά.

** Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών: Ενα από τα σημεία όπου αναμένεται να βρεθεί σχετικά εύκολα η χρυσή τομή, με την τρόικα να προτείνει 36 δόσεις και την ελληνική πλευρά να ζητά 48 δόσεις.

** Επιστροφές Δημοσίου: Η τρόικα ζητά επίσπευση των επιστροφών προς τους ιδιώτες. Το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ρυθμούς, αλλά η γραφειοκρατία κρατά τα χρήματα στα ταμεία των δημόσιων φορέων.

** Αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού: Η τρόικα ζητά αλλαγή της δομής με ανεξαρτησία του Γ.Γ. Εσόδων και αύξηση των ελεγκτών.

** Επανατιμολόγηση φαρμάκων: Το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει στην επανατιμολόγιση με βάση το κόστος στα τρία πιο φθηνά κράτη της Ε.Ε.
Θέματα προς εξέταση

1. Παράταση ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ

2. Κινητικότητα-απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

3. Δημοσιονομικό κενό

* Υστέρηση φορολογικών εσόδων

* Υστέρηση ασφαλιστικών εσόδων

* Αύξηση χρηματοδοτικών αναγκών ασφαλιστικών ταμείων

* Αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών

* Επιδείνωση ύφεσης

* Απώλεια 600 εκ. ευρώ από εισφορά ΟΑΕΕ

* Περικοπές αναπηρικών επιδομάτων

4. Συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

5. Ιδιωτικοποιήσεις

6. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

7. Επιστροφές Δημοσίου προς ιδιώτες

8. Αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού

9. Επανατιμολόγηση φαρμάκων...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: