28.4.13

«Με φοβίζει η ενοποίηση Δικαιοσύνης - Δημόσιας Τάξης»...

Ο υπουργός μιλάει για την ποινική αντιμετώπιση των υπουργών, διαβεβαιώνει για τη διατήρηση των προσωρινών διαταγών στις εργασιακές διαφορές και προαναγγέλλει παρέμβασή του στην.. υπόθεση της Ιερισσού. Μετά το
βροντερό «όχι» στις ρυθμίσεις Μανιτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» ότι θα διατηρηθεί ο θεσμός των προσωρινών διαταγών στις εργασιακές διαφορές, χωρίς όμως δυνατότητες υπερβολικής χρήσης τους.
Ρίχνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, βγάζει από το κάδρο των εμπνευστών της τροπολογίας που προκάλεσε σάλο το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο.

Για την προοπτική ενοποίησης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τονίζει ότι «και μόνο η σκέψη ενός τέτοιου ενδεχομένου με φοβίζει», ενώ για τη θέση αναπληρωτή στο υπουργείο, που συστήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, δηλώνει με νόημα: «Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες αρμοδιότητες μένουν για να τις ασκήσει ο αναπληρωτής υπουργός». Προαναγγέλλει δε παρέμβασή του για την υπόθεση της Ιερισσού και σημειώνει ότι είναι αναγκαίο να αναμείνουμε το εισαγγελικό πόρισμα για τις Φυλακές Γρεβενών.

* Πώς προέκυψε η εμπλοκή με τις ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα;

- Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Μπαλτάκος, με ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι έφτασε στα χέρια του δέσμη ρυθμίσεων με σκοπό να ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες αφορούσαν την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περί των ασφαλιστικών μέτρων.

* Ποιος ήταν ο συντάκτης;

- Ο γενικός δεν είχε σχέση, βεβαίως, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τις οποίες όταν εγώ και μέλη της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου -δικαστές, εισαγγελείς- διαβάσαμε, σηκώσαμε ψηλά τα χέρια. Ετσι, δεν μπορούσα να υπογράψω τις ρυθμίσεις, τις οποίες δεν γνωρίζω ποιος ή ποιοι τις συνέταξαν.

* Γιατί αποκρούσατε με τόση σφοδρότητα τις προτεινόμενες διατάξεις;

- Διότι:

α. Δεν αφορούν μόνο το δημόσιο τομέα, αλλά και τον ιδιωτικό, κάτι που δεν λέγεται.

β. Προβλέπουν κατάργηση των διατάξεων για έκδοση προσωρινών διαταγών στις εργασιακές διαφορές, που αποτελούν μορφή δικαιοδοτικής κρίσης, αλλά και κατάργηση των προσωρινών διαταγών που ήδη έχουν εκδοθεί αν δεν έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, οι προτεινόμενες δε ρυθμίσεις κατακρίνονται από έγκριτους νομικούς ως αντισυνταγματικές.

γ. Προβλέπουν ασφυκτικά όρια για τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

δ. Καταργούν σχετικό άρθρο νόμου το οποίο ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο μόλις πριν από περίπου ένα μήνα.

Προσωρινές διαταγές

* Παρ' όλα αυτά, προτίθεστε να αλλάξετε το ισχύον πλαίσιο. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης;

- Μετά την αναγκαία απόσυρση των ρυθμίσεων αυτών από το πολυνομοσχέδιο, αμέσως μετά το Πάσχα το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει τη θεσμική πρωτοβουλία για παρέμβαση στις συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προς την κατεύθυνση να διατηρηθεί ο θεσμός των προσωρινών διαταγών, αλλά και να μην υπάρχουν δυνατότητες υπερβολικής χρήσης τους, παρ' ότι στην εποχή μας οι προσωρινές διαταγές χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

* Θεωρείτε αναγκαία τη σύσταση θέσης αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Δικαιοσύνης; Συμφωνείτε με μια τέτοια προοπτική;

- Στις επιλογές και στα δικαιώματα του πρωθυπουργού βεβαίως και δεν παρεμβαίνω. Ωστόσο γνωρίζω ότι επί πολλές δεκαετίες η διοίκηση του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελούνταν από τον υπουργό και το γενικό γραμματέα μόνο. Μόλις από το 2009 η ηγεσία -ας την αποκαλέσουμε έτσι- του υπουργείου αυξήθηκε, σήμερα δε έχω τη χαρά να συνυπάρχω και να συνεργάζομαι με έναν υφυπουργό και τρεις γενικούς γραμματείς. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες αρμοδιότητες μένουν για να τις ασκήσει ο αναπληρωτής υπουργός, αν καθ' υπόθεσιν τοποθετηθεί. Ως προς το δεύτερο ερώτημα, αξιολογώντας την ιστορική εξέλιξη του ελληνικού κράτους και τον τρόπο εφαρμογής σειράς επιλογών ορισμένων υπουργείων, δεν συμφωνώ βέβαια με την πρόταση για ενοποίηση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Και μόνο η σκέψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου με φοβίζει.

* Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει ανοίξει. Πιστεύετε ότι απαιτούνται εκτεταμένες συνταγματικές αλλαγές;

- Οσο είναι αναγκαία η με ιδιαίτερη προσοχή αναθεώρηση συγκεκριμένων διατάξεων, τόσο είναι ανώφελη, αν όχι επικίνδυνη, η φιλολογία για την ανάγκη εκτεταμένης αναθεώρησης, και αυτό γιατί έτσι μπορεί να δημιουργηθεί η ψευδής εντύπωση στους πολίτες ότι:

α. Δεν έχουμε σταθερά ερείσματα συνταγματικής προστασίας και άρα δεν διασφαλίζεται η οργάνωση και λειτουργία του κράτους και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

β. Αν επιλέξουμε εκτεταμένη συνταγματική αναθεώρηση, όλα τα κακά θα διορθωθούν. Τήρηση του Συντάγματος, των διεθνών συμβάσεων, των νόμων αλλά και των δικαιικών αρχών χρειάζεται, που να συνοδεύεται από την άσκηση με ευθύνη και σοβαρότητα της εξουσίας, και όχι ανάπτυξη μιας ατελείωτης συνταγματολογικής φιλολογίας.

* Πώς θα διασφαλιστεί ο αποτελεσματικότερος έλεγχος και η τιμωρία πολιτικών προσώπων;

- Σε επίπεδο συνταγματικής τάξης, πιστεύω ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος ως προς την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για όσους διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς και να αναλάβουν ευρύτερες αρμοδιότητες τα όργανα της δικαστικής εξουσίας ως προς την έναρξη και την ολοκλήρωση της προδικασίας, καθώς επίσης να τροποποιηθούν και οι ασφυκτικές αποσβεστικές προθεσμίες ή προθεσμίες παραγραφής, οι οποίες δικαιολογημένα έχουν τόσο επικριθεί. Ωστόσο διατυπώνω την προσωπική άποψη ότι τελικώς το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να αποστερηθεί παντελώς των αρμοδιοτήτων του ως προς την ποινική αντιμετώπιση υπουργών ή υφυπουργών.

* Στην επίσκεψή σας στις Φυλακές Γρεβενών είδατε κρατουμένους που υπέστησαν τις αγριότητες από την εισβολή των ΕΚΑΜ. Το γεγονός ότι η Αστυνομία έσπευσε να διαψεύσει τις καταγγελίες για χρήση βίας δεν υπονομεύει την εν εξελίξει έρευνα;

- Επειτα από επώνυμες καταγγελίες κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών, ανατέθηκε από το υπουργείο στον αρμόδιο εισαγγελέα η διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Με τον υφυπουργό Κων. Καραγκούνη επισκεφθήκαμε χωρίς καθυστέρηση τις φυλακές, ακούσαμε τις διαμαρτυρίες των κρατουμένων και συνεργαστήκαμε με τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους. Είναι αναγκαίο να αναμείνουμε το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας.

Φυλακές και αποδράσεις

* Ορισμένοι λένε ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» εφαρμόζεται και στις φυλακές. Πώς θα εξασφαλιστεί η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την καταστολή, από τη μια πλευρά, και στην τήρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων, από την άλλη;

- Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον υφυπουργό και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Μ. Σκανδάμη, φροντίζουμε, παρ' ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου έμεινε ο μισός στη διάρκεια τριών ετών, να υπάρχουν συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης στις φυλακές, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων, παράλληλα όμως οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις περιπτώσεις αποδράσεων κρατουμένων (ή παραβίασης του χρόνου αδείας), οι οποίοι συνεχίζουν να διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των πολιτών. Η τελευταία οργανωμένη επίθεση στις Φυλακές Τρικάλων από εκπαιδευμένους και βαριά οπλισμένους ήταν μοναδική στα ευρωπαϊκά χρονικά.

*Κάτοικοι της Χαλκιδικής και δικηγόροι καταγγέλλουν την καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων ως προς τον τρόπο σύλληψης δύο κατοίκων της Ιερισσού, την ανάκρισή τους στην Αστυνομία και όχι στα δικαστήρια, τη λήψη δειγμάτων DNA χωρίς παρουσία δικηγόρου κ.λπ. Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί αμερόληπτη έρευνα. Τι λέτε;

- Με επισκέφθηκαν πριν από δύο ημέρες οι συγγενείς των δύο κρατουμένων και οι συνήγοροί τους, και, χωρίς να παρεμβαίνω βέβαια στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, θα επικοινωνήσω με τα αρμόδια όργανα για να διαπιστώσω αν τυχόν παραβιάστηκαν κανόνες δικαίου που διασφαλίζουν τα δικαιώματα κρατουμένων.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: