17.4.13

Χύτρες ταχύτητας και καρφιά στο μακελειό της Βοστόνης...

«Τρομοκρατική πράξη οι επιθέσεις» επιβεβαιώνει και επίσημα ο Ομπάμα που την Πέμπτη θα βρεθεί στην Βοστόνη...
Μέσα σε χύτρες ταχύτητας, γεμάτες με σφαιρίδια χάλυβα -πιθανότατα ρουλεμάν- ή καρφιά, ήταν οι μηχανισμοί, οι οποίοι εξερράγησαν κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης, σύμφωνα με το FBI.

Μέχρι...
στιγμής, οι εμπειρογνώμονες του FBI δεν έχουν καταφέρει να εκτιμήσουν τη σύνθεση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των αυτοσχέδιων βομβών, οι οποίες εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 180.

Η ισχύς των δύο βομβών που προκάλεσαν σχετικά μικρή έκρηξη φαίνεται να αποκλείει τη χρήση εκρηκτικών στρατιωτικού τύπου, όπως C4, RDX ή Semtex, τα οποία είναι πολύ ισχυρά.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν επίσης κομμάτια από μαύρο νάιλον που πιθανώς να είναι υπολείμματα από τις τσάντες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να κρύψουν οι δράστες ή ο δράστης τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.


Τα θραύσματα που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης αποστέλλονται στο εργαστήριο του FBI στο Κόντικο της Βιρτζίνια, όπου θα εξεταστούν από τους εμπειρογνώμονες για να προσδιοριστεί ο τρόπος κατασκευής των εκρηκτικών μηχανισμών και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο επικεφαλής του τμήματος του FBI που έχει επιφορτιστεί με τις έρευνες στη Βοστώνη, Ρικ Ντεσλόριερς, ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση των ερευνών το εύρος των πιθανών υπόπτων παραμένει ανοιχτό.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει εξαίρεση. Το φάσμα των υπόπτων και τα πιθανά κίνητρά τους παραμένει ορθάνοιχτο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των ερευνών του FBI.

Τα συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει σήμερα η Daily Mail απαθανατίζουν μεταξύ άλλων και έναν ύποπτο άντρα με μαύρα ρούχα, ο οποίος κατά τη στιγμή της έκρηξης εμφανίζεται να τρέχει αντίθετα από το τρομοκρατημένο πλήθος.

Στη Βοστόνη την Πέμπτη ο Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ταξίδι του στο Κάνσας και θα μεταβεί την Πέμπτη στη Βοστόνη, όπου θα παραστεί σε τελετή μνήμης για τα θύματα των δύο εκρήξεων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Την Πέμπτη το πρωί, ο πρόεδρος θα μεταβεί στη Βοστόνη για να μιλήσει σε μια οικουμενική τελετή αφιερωμένη σε εκείνους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά, στη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας, κοντά στη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστώνης», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.




Ομπάμα: «Τρομοκρατική πράξη η επίθεση στη Βοστόνη»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για «πράξη δειλίας» σχετικά με τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Βοστόνης.

Δήλωσε πως το Fbi ερευνά την υπόθεση καθώς πρόκειται για τρομοκρατική πράξη. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιος και γιατί το έκανε, αν ήταν προγραμματισμένο από εγχώρια ομάδα ή από ένα άτομο. Θα βρούμε ποιος έβλαψε τους πολίτες και θα τον φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι «οι Αμερικανοί αρνούνται να τρομοκρατηθούν από αυτές τις ενέργειες» και εξήρε το θάρρος των συμπατριωτών, οι οποίοι παρότι σοκαρισμένοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα.

«Εξοντωμένοι δρομείς έτρεξαν να δώσουν αίμα στους τραυματίες, γυναίκες και άνδρες έσπευσαν να βοηθήσουν, οι γιατροί που περιέθαλψαν τους τραυματίες, οι ιερείς που προσεύχονται», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να προσέχουμε ώστε να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό».

Έκανε έκκληση στον κόσμο αν δει κάτι ύποπτο να το ανακοινώσει στην αστυνομία και δήλωσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους άνδρες κι τις γυναίκες του Fbi.

«Είμαι πολύ ευγνώμων από τον κυβερνήτη και τον δήμαρχο της Βοστόνης. Οι πολίτες της Βοστόνη θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με την ίδια υπερηφάνεια.

Μόλις θα έχουμε περαιτέρω πληροφορίες θα τις ανακοινώσουμε», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για «πράξη οργάνωσης, ενός ατόμου η περισσότερων ατόμων.», αλλά διαβεβαίωσε ότι μόλις η αντιτρομοκρατική ομάδα του Fbi έχει λεπτομέρειες θα ακολουθήσει ανακοίνωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: