6.4.13

Λ'Ακουιλα: «Δώστε χρήματα για ανοικοδόμηση ή υποστέλλουμε την ιταλική σημαία»...

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από τον φονικό σεισμό της πόλης Λ'Ακουϊλα στην κεντρική Ιταλία, όπου στις 6 Απριλίου του 2009 βρήκαν τον θάνατο 309 άνθρωποι.

«Αν δεν διατεθούν αμέσως οικονομικοί πόροι για την...
ανοικοδόμηση, η πόλη μας είναι καταδικασμένη να εξαφανισθεί», τονίζει ο δήμαρχος της Λ' Ακουιλα, Μάσσιμο Τσιαλέντε.

Ο Τσιαλέντε έφτασε να δηλώσει ότι «αν δεν ξεκινήσουν τα έργα ανοικοδόμησης μέχρι το τέλος του 2015, τουλάχιστον ένα μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, θα υποστείλει την ιταλική σημαία από το δημαρχιακό μέγαρο και θα ζητήσει από τον νομάρχη να αποχωρήσει».

«Χρειάζονται περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση μέχρι το 2022. Τα χρήματα αυτά, πρέπει πάση θυσία να βρεθούν αλλιώς θα εγκαταλείψουμε την Ιταλία», συμπλήρωσε ο Τσιαλέντε.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρεια Αμπρούτσο, παραμένει κλειστό και η πρόσβαση στους πολίτες απαγορεύεται. Μετά τον σεισμό υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν οριστικά την πόλη.

Οι περισσότεροι σεισμοπαθείς συνεχίζουν να ζουν στα λυόμενα σπίτια που στήθηκαν με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βρίσκονται όμως εκτός κέντρου και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν κοινωνικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την ομαλή καθημερινότητα όλων των αστικών κέντρων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν τριακόσιες εννέα φορές, σε ανάμνηση κάθε ζωής, το νήμα της οποίας κόπηκε βίαια και αναπάντεχα πριν από τέσσερα χρόνια. Δώδεκα χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε σιωπηλή λαμπαδηφορία, στο τέλος της οποίας αναγνώσθηκαν όλα τα ονόματα των θυμάτων.

Την έκκληση του Τσιαλέντε θέλησε να στηρίξει ο νέος πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, ο οποίος επισκέφθηκε την Λ' Ακουιλα. «Η ανοικοδόμηση αυτή είναι εθνική υπόθεση. Τα χρήματα πλέον υπάρχουν και πρέπει να εκπονηθεί ένα σαφές σχέδιο για την καταβολή τους», δήλωσε ο Γκράσσο...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: