10.4.13

Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας...

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα. Στα περισσότερα θέματα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συμφωνία είναι ... κοντά, ενώ αυτό που παραμένει το μεγάλο αγκάθι είναι οι απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η τρόικα επιμένει στην απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και συνολικά 20.000 έως το τέλος του 2014. Ο Αντ.Μανιτάκης δεσμεύθηκε να στείλει νέο σχεδιασμό με χρονοδιαγράμματα για την απομάκρυνση των επίορκων, καθώς και τα οργανογράμματα των δημοσίων φορέων προκειμένου να συζητηθούν στη συνάντηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρά την πίεση αναμένεται αναστολή της κόντρας με την τρόικα στο θέμα αυτό για δύο μήνες και έγκριση της δόσης.

Το «πράσινο φως» για την οριζόντια μείωση των συντελεστών του ειδικού τέλους ακινήτων κατά 15% αναμένεται να δώσουν οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν δεχθεί τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το θέμα και δεν έχουν αντιρρήσεις για την εφαρμογή του μειωμένου ΕΕΤΗΔΕ που θα εισπραχθεί από το Σεπτέμβριο 2013 με την ονομασία Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Επίσης, στην σημερινή σύσκεψη αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Το τελικό σενάριο, που προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών σε περίπου 48 δόσεις αντί για 36 περιλαμβάνει τα εξής:

Ρύθμιση των οφειλών έως και σε 48 δόσεις. Κάθε μήνα θα μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των δόσεων ώστε κάποια στιγμή να παύσει η ρύθμιση οφειλών.
Μείωση κατά 80% των παλαιών προσαυξήσεων σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης εφάπαξ.
Οι συνεπείς οφειλέτες θα ανταμείβονται με επιστροφή τόκων. Προτείνεται επιστροφή του 50% των τόκων κάθε ολόκληρου έτους στην τελευταία δόση του έτους.
Για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προτείνεται η δόση να ανέρχεται στο 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και σε ισόποσες δόσεις στη συνέχεια. Έτσι, για μια ρύθμιση 48 δόσεων, ότι η καταβολή θα ήταν 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και 2,44% για κάθε επόμενο μήνα.
Δεν θα δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, διερευνώνται για ποινικά φορολογικά αδικήματα ή έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: