23.4.13

Κύπρος: Δεύτερη παραίτηση από την Ερευνητική Επιτροπή ...

Μετά από τον Γιαννάκη Κωνσταντινίδη παραιτήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή στην Κύπρο και ο δικαστής Παναγιώτης Καλλής...
Την παραίτηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας σε επιστολή του ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με υποθέσεις του δικηγορικού γραφείου των παιδιών του.

«Αυτό...
δείχνει το πολιτικό ήθος του κ. Καλλή», δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη θέση του αναμένεται να αναλάβει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρώην Επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου. Η αντικατάσταση θα γίνει την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση όρισε την περασμένη Πέμπτη δύο ακαδημαϊκούς του κλάδου οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέα Χαρίτου και Κώστα Ξιούρο, οι οποίοι πλαισιώνουν την τριμελή Επιτροπή και παρακάθονται στις συνεδρίες. Τ

Την περασμένη Παρασκευή έγινε η πρώτη δημόσια ακρόαση με καλεσμένο τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη.

Την ίδια ώρα, αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ και του υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με το ρόλο της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις, οι οποίες εκφράζονται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του κ. Κυπριανού για εξουσίες και μεθοδεύσεις στην Ερευνητική Επιτροπή.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους ο κ. 'Αντρος Κυπριανού καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, όταν μάλιστα ουδέποτε έχουμε εκφράσει πρόθεση, και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις», τόνισε ο κ. Νικολάου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε, ακόμα, ότι «δεν έχουμε δικαίωμα, επειδή είμαστε πολιτικά πρόσωπα, να παραγνωρίζουμε τις πολιτικές ευθύνες σε όποιον και αν αυτές ανήκουν» και πρόσθεσε: «και επειδή έγινε λόγος για καθοδήγηση της Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων, θέλω να διαβεβαιώσω και τον κ. 'Αντρο Κυπριανού και οποιονδήποτε ότι η Επιτροπή και οι εμπειρογνώμονες δεν καθοδηγούνται από κανέναν»...

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: