28.4.13

Το ΑΚΕΛ κοστολογεί την επιστροφή στη λίρα...

Την Τρίτη τίθεται σε ψηφοφορία το επώδυνο μνημόνιο για την Κύπρο, υπό την πίεση της χρεοκοπίας και το ΑΚΕΛ μνημονεύει την εναλλακτική λύση της επιστροφής στην κυπριακή λίρα.

Ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και πιθανότατα κάποιοι...
μεμονωμένοι βουλευτές αναμένεται να στηρίξουν τη δύσκολη επιλογή του Μνημονίου. Η ΕΔΕΚ, η οποία είχε προειδοποιήσει για τη λανθασμένη πολιτική του κ. Δημήτρη Χριστόφια, αποχωρώντας μάλιστα και από την κυβέρνηση συνεργασίας, προσανατολίζεται να καταψηφίσει το Μνημόνιο, ενώ την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι δύο βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στη Συμμαχία Πολιτών του υποψήφιου προέδρου Γ. Λιλλήκα.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ συγκαλεί αύριο την Κεντρική Επιτροπή του για να εγκρίνει τις υποτιθέμενες «εναλλακτικές επιλογές», στις οποίες περιλαμβάνεται, σύμφωνα με δήλωση και του γ.γ. του κόμματος Αντρου Κυπριανού, το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και η έγκριση της τελικής απόφασης από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα.

Η στάση αυτή της Αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί αρνητικά σχόλια, καθώς η ΑΚΕΛική κυβέρνηση και ο τέως γ.γ. του κόμματος και πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση της οικονομίας και είναι οι ίδιοι που έσπευσαν από τον Νοέμβριο να συνάψουν την πρώτη συμφωνία με την τρόικα. Από τότε εγκαταλείφθηκε η Κύπρος στην τύχη της, ώστε σαν «ώριμο φρούτο» να παραδοθεί δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές αποδυναμωμένη και στα όρια της χρεοκοπίας στις διαθέσεις του Eurogroup και του Γερμανου Υπουργού Οικονμικών κ. Σόιμπλε.

Το δίλημμα για την Κύπρο

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, επανέλαβε πάλι την Πέμπτη την ανάγκη απαλλαγής από το Μνημόνιο και την τρόικα, προσθέτοντας ότι «ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα, έχοντας μπροστά του το δίλημμα είτε πορεία μέσα από το Μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Οικονομία, για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο, είτε πορεία εκτός τρόικας που είναι δύσκολος δρόμος, αλλά δημιουργεί προοπτικές διεξόδου από την οικονομική κρίση».

Ωστόσο, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού παραδέχτηκε ότι με βάση και τη μελέτη που έχει επεξεργαστεί ad hoc ομάδα του και προτείνει την έξοδο από το ευρώ, φαίνεται ότι «λύση εντός Ευρωζώνης και εκτός τρόικας δεν μπορεί να υπάρξει».

Πρακτικά, δηλαδή, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ όταν προβάλλει τη θέση για «απαλλαγή από την τρόικα» έχει πλήρη συνείδηση ότι αυτή η θέση ισοδυναμεί με έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το μεγάλο πρόβλημα για το ΑΚΕΛ όμως είναι το (κυβερνητικό) παρελθόν του. Εάν είναι ρεαλιστική αυτή η εναλλακτική λύση που τώρα επαγγέλλεται, γιατί δεν την έβαλε σε εφαρμογή πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πέρυσι τον Ιούλιο και μάλιστα με αίτημα της κυβέρνησης Χριστόφια.

Και φυσικά τότε οι συνθήκες θα ήταν πιο ευνοϊκές, μια και δεν θα είχαν προηγηθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η ρήξη των σχέσεων της κυπριακής κυβερνησης με τη Μόσχα.

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που εισηγήθηκε και υπερψήφισε το πρώτο πακέτο των μνημονιακών νόμων λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ομως ακόμη πιο αμείλικτα για την ηγεσία του ιστορικού κόμματος της κυπριακής Αριστεράς είναι τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις (ανοικτές και δημόσιες) εργασίες της Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής που αναζητά τις αιτίες της οικονομικής καταστροφής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: