30.4.13

Μέτωπο ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ κατά των αιφνιδιασμών από το Μέγαρο Μαξίμου...


Τι κρύβεται πίσω από την αντίδραση στην αντικατάσταση Κικίλια...
Οι αναταράξεις στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης συνεχίζονται παρότι την Κυριακή το βράδυ στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δόθηκε η εντύπωση ότι ...
τελικώς βρέθηκε η κοινή συνισταμένη μεταξύ των τριών εταίρων και ξεπεράστηκαν οι εντάσεις.

Την επόμενη ημέρα, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να τροφοδοτήσει το κακό κλίμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη αργά το μεσημέρι και τους ανακοίνωσε ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς σκοπεύει να αντικαταστήσει τον κ. Ηλ. Κικίλια και να τοποθετήσει στη θέση του τον κ. Θ. Αμπατζόγλου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σύμφωνα εμ πληροφορίες ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού αν θα συναινούσαν στην αντικατάσταση του διοικητή του ΟΑΕΔ.

Προτού προλάβουν να συνεννοηθούν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, και τα τηλεέφωνα ανάμεσα στην Ιπποκράτους και στην Αγ. Κωνσταντίνου είχαν πάρει φωτιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τοποθέτηση του κ. Αμπατζόγλου στον ΟΑΕΔ.

Στην Ιπποκράτους δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για την ενέργεια αυτή του κ. Σαμαρά: «Δεν συμφωνούμε με την εξέλιξη αυτή, όλη η διαδικασία είναι το λιγότερο άκομψη. Δεν εξυπηρετεί την ενιαία λειτουργία και δεν προωθεί την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», σχολίαζαν.

Εντύπωση όμως προκάλεσε η σφοδρότητα της αντίδρασης από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για την αποπομπή του Ηλία Κικίλια από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος. Στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου έλεγαν οργισμένα ότι δεν είναι ενοχλητικός μόνο ο τρόπος που αντικαταστάθηκε ο κ. Κικίλιας αλλά και το πρόσωπο που επελέγη για να τον διαδεχτεί. Ο κ. Αμπατζόγλου, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, είναι πρόσωπο του κομματικού κράτους, υπερασπιζόταν συντεχνίες και έδωσε μάχη για να μην ανοίξει το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Η οργή του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ στρέφεται, ασφαλώς, κατά του πρωθυπουργού και ορισμένων ενεργειών του οι οποίες στέλνουν το μήνυμα ότι δεν σέβεται τους δύο μικρότερους εταίρους του.

Το ζήτημα της λειτουργίας της κυβέρνησης αναδεικνύεται σε μείζον θέμα όσο περνά ο καιρός και αναμένεται να τεθεί με ένταση στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά το Πάσχα.

Το ΠαΣοΚ πάντως σκοπεύει να ασκήσει πίεση σε όλα τα κυβερνητικά μέτωπα που έχουν σχέση με την ανακούφιση των στρωμάτων που πιέζονται υπέρμετρα από την κρίση. Έπειτα από το Πάσχα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ξανά στοχευμένες επισκέψεις σε υπουργεία, τα οποία είτε βρίσκονται στην αιχμή της οικονομίας είτε λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την τρικομματική σύνθεση της κυβέρνησης είτε χωλαίνει η μεταρρυθμιστική τους προσπάθεια. Στην ατζέντα της Ιπποκράτους έχουν μπει ήδη τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού.

Με συνεχείς πρωτοβουλίες και κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων, όπως έκανε στα ζητήματα του ΦΠΑ και της ανεργίας, θα κινηθεί το προσεχές διάστημα το ΠαΣοΚ. Η εκτίμηση των στελεχών της Ιπποκράτους είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει σύντομα και προσαρμόζουν αναλόγως την τακτική τους: θα αναδεικνύουν ζητήματα και θα τα παλεύουν μέχρι τέλους.

Στο μεταξύ συντηρείται η αναστάτωση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ εξαιτίας των διαρροών για το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών στο οποίο θα καταγράφεται η οικονομική κατάσταση του κόμματος. Την Τρίτη, έχει κανονιστεί συντάντηση των κ.κ Ευ. Βενιζλέλου και Γ. Παπανδρέου. Οι δύο πολιτικοί έχουν καιρό να συνομιλήσουν κατ΄ιδίαν και η συνάντηση τους θα έχει αντικείμενο τις εσωτερικές και τις ευρωπαικές εξελίξεις αλλά φυσικά και την οικονομική κατάσταση του ΠαΣοΚ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: