19.4.13

«Τα Κορίτσια στα Γκρίζα»...

neoskosmos.com
Η ιστορία των Αυστραλών νοσοκόμων που υπηρέτησαν και στη Λήμνο, φροντίζοντας τους Αυστραλούς στρατιώτες που πολέμησαν στην Καλλίπολη κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο είναι το θέμα μιας νέας θεατρικής παράστασης που ανέβηκε στη Βικτόρια.
Τίτλος...
του έργου «Τα Κορίτσια στα Γκρίζα» («The girls in grey») και θέμα οι «συνθήκες κάτω από τις οποίες υπηρέτησαν οι νοσοκόμες εθελόντριες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα πεδία μαχών της Ευρώπης. Μάλιστα, περιλαμβάνονται ιστορίες πραγματικών προσώπων, τις οποίες ανέδειξε η έρευνα των ιστορικών αρχείων».
Ο θεατρικός συγγραφέας δηλώνει ότι «άντλησε την έμπνευσή του από μία ομιλία στο πολιτειακό Κοινοβούλιο σχετικά με την προσφορά και την αυτοθυσία των Αυστραλών νοσοκόμων στη Λήμνο».

Θυμίζουμε πως οι Αυστραλο-νεοζηλανδοί ξεκίνησαν από την ελληνική γη το απόγευμα της 24ης Απριλίου για να επιτεθούν στην Καλλίπολη και να πάρουν τον έλεγχο των Στενών από τους Τούρκους. Και συγκεκριμένα ξεκίνησαν από το λιμάνι του Μούδρου στη Λήμνο. Οι επιχειρήσεις, που κράτησαν έως τον Ιανουαρίου του 1916, στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Κάπου 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό της 25ης Απριλίου 1915, αφού οι Τούρκοι, που ανήκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο των «Κεντρικών Δυνάμεων», τους περίμεναν κρυμμένοι στις ακτές της Καλλίπολης και τους αποδεκάτισαν. Τους επόμενους μήνες άλλοι 11.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες άφηναν την τελευταία τους πνοή στα μέρη εκείνα.
Οι τραυματίες μεταφέρονταν στη Λήμνο για νοσηλεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: