27.4.13

Δύο χρόνια για μία συγχώνευση!...



Γιατί κωλυσιεργούν στο Δικαιοσύνης και τι λένε στο Υποδομών καθώς από το 2011 εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση για απορρόφηση των Θέμις και ΔΕΠΑΝΟΜ από τον ΟΣΚ...
Εμφανή εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης η κωλυσιεργία του...
υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά την έγκριση νομοθετικής ρύθμισης που θα άνοιγε τον δρόμο για την απορρόφηση της ΔΕΠΑΝΟΜ και της Θέμις ΑΕ από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και για τη δημιουργία της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, που προβλέπεται ήδη από τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου του 2011, φιλοδοξώντας να γίνει η εταιρεία που θα κατασκευάζει όλα τα δημόσια κτίρια.

Αιτία, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι το «πέπλο προστασίας» που έχει ανοίξει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη Θέμις ΑΕ, η οποία άλλωστε στεγάζεται μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς έχει υπάρξει κύμα συνταξιοδοτήσεων στο συγκεκριμένο υπουργείο, ενθαρρύνεται ανοιχτά από τις υπηρεσίες η αξιοποίηση υπαλλήλων της Θέμις ΑΕ για τις εργασίες του χαρτοφυλακίου της Δικαιοσύνης, παρά τα όσα προβλέπονται από τον νόμο.

Παράλληλα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», μερικές δεκάδες υπάλληλοι της εταιρείας Θέμις είχαν τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, όμως με νεότερη ρύθμιση περίπου 30 παρέμειναν σε αυτήν, ωστόσο στην περίπτωση που η Θέμις περάσει στον ΟΣΚ τότε θα βρεθούν στον αέρα.

Εμπόδια όμως υπήρξαν και από την πλευρά της ΔΕΠΑΝΟΜ, καθώς τόσο το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας όσο και τρίτοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία συνεκδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2012, όμως το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση.

Η ίδρυση των Κτιριακών Υποδομών προχώρησε με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης τον Νοέμβριο του 2011 και θα γινόταν με συγχώνευση των ΔΕΠΑΝΟΜ και Θέμις μέσω της απορρόφησης από τον ΟΣΚ. Μάλιστα δόθηκαν και ως «προίκα» οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Τον ίδιο μήνα άλλη υπουργική απόφαση μετέφερε το προσωπικό και τους δικηγόρους των εν λόγω εταιρειών στον ΟΣΚ.

Τον Ιανουάριο του 2012 εγκρίθηκε μάλιστα το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης από τα διοικητικά συμβούλια των τριών εταιρειών, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκε και δημοσιεύθηκε το εγκεκριμένο Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Ωστόσο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, απεσύρθη την τελευταία στιγμή τροπολογία βάσει της οποίας η συγχώνευση των εταιρειών θα είχε άμεση ισχύ, έπειτα από απαίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη τροπολογία χρειαζόταν μόνο την υπογραφή του υπουργού Υποδομών και Aνάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ωστόσο οι ισολογισμοί μετασχηματισμού που είχαν εκδοθεί είχαν νόμιμη ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και έκτοτε έχουν λήξει. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι το ζήτημα χρήζει άμεσης επίλυσης.
Και αυτό διότι, εν έτει 2013, οι τρεις εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξάρτητα, σε τρία διαφορετικά κτίρια, με τρία διαφορετικά διοικητικά συμβούλια, υλοποιώντας τρεις διαφορετικούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα, ενώ η διαπιστωτική πράξη για τη μεταφορά του προσωπικού των δύο εταιρειών στον ΟΣΚ έχει εκδοθεί από τον Νοέμβριο 2011, δεν έχει μεταφερθεί κανένας υπάλληλος.

Στο μεταξύ άρχισαν να εμφανίζονται φαινόμενα κρατικής παράνοιας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο επίτροπος δημοσιονομικού ελέγχου του υπουργείου Υποδομών διέκοψε τη χρηματοδότηση του ΟΣΚ από τον τακτικό προϋπολογισμό, επειδή δεν υπάρχει η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, στο όνομα της οποίας είχαν εγγραφεί πόροι στον προϋπολογισμό, τους οποίους ελάμβανε ο ΟΣΚ επί οκτώ μήνες. Ετσι η εταιρεία εκλήθη να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας και ότι δεν έφερε ευθύνη για τη μη υλοποίηση της συγχώνευσης.

Παράλληλα ζητήθηκε να υποβάλει ο ΟΣΚ για το 2013 σχέδιο προϋπολογισμού για τις Κτιριακές Υποδομές και χρειάστηκε επικοινωνία με το υπουργείο για να συμφωνηθεί ότι παρ' όλο που δεν είχε γίνει η συγχώνευση ο ΟΣΚ θα μπορούσε να πάρει τα οικονομικά στοιχεία και από τις άλλες δύο εταιρείες, να τα συνθέσει και να καταθέσει ενοποιημένο προϋπολογισμό. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα ο ΟΣΚ έστειλε και τους μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους για την υλοποίηση του προϋπολογισμού της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ...

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Απριλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: