27.4.13

Ρούπαξ: Κόντρα και με τον Δένδια...



Για το «Γκουαντάναμο» στα Γρεβενά...

Σε κόντρα μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και ομολόγου του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια έχει εξελιχθεί η...

υπόθεση των καταγγελιών κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών, μιας και οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών σχετικά με το θέμα είναι εντελώς αντιφατικές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει διατάξει κατεπείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό, δήλωσε στη Βουλή ότι διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια ότι κρατούμενοι έφεραν στο σώμα τους πανομοιότυπα εγκαύματα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, αυτά προκλήθηκαν από τη χρήση ηλεκτροφόρων όπλων «τέιζερ».

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορώ, μιας και δεν είμαι γιατρός ή ιατροδικαστής, να βεβαιώσω, αλλά ούτε και να αρνηθώ την αιτία πρόκλησης αυτών των πανομοιότυπων εγκαυματικού χαρακτήρα στιγμάτων που ήταν σε διάφορα σημεία του σώματος κάποιων κρατουμένων», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να αποκλείσει η να διαψεύσει το ενδεχόμενο να υπήρξε κακοποίηση των κρατουμένων.

Παράλληλα, ο Αντ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι κρατούμενοι του διηγήθηκαν πως «άλλοι ότι τους ξάπλωσαν κάτω, άλλοι ότι τους έβγαλαν τα ρούχα από τη μέση και πάνω και κάποιοι μου είπαν ότι χρησιμοποιήθηκε εις βάρος τους ο μηχανισμός τέιζερ», καθώς και ότι δεν ήταν παρών εισαγγελέας.

Τι ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ.

Παρά τα όσα είπε ο Αντ. Ρουπακιώτης στο Κοινοβούλιο, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από την πλευρά του, έκανε λόγο σε σημερινή του ανακοίνωση για «υποτιθέμενα τραύματα» και επέμεινε ότι δεν υπήρξε καμία βιαιοπραγία σε βάρος κρατουμένων.

Οι έλεγχοι στα κελιά πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών, επαναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. και χρησιμοποιώντας γλώσσα που ξεφεύγει από τη συνήθη «αποστειρωμένη» διατύπωση των αστυνομικών ανακοινώσεων, υποστηρίζει:

«Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημες αναφορές και υπηρεσιακά έγγραφα των αρμοδίων εντεταλμένων και θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας (δικαστικών και αστυνομικών), στα οποία επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία βιαιοπραγία σε βάρος κρατουμένων.

Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να υιοθετούν άκριτα ανώνυμες ή άλλες καταγγελίες ή επιστολές ή και «γνωματεύσεις» κρατούμενου γιατρού (έγκλειστου στις συγκεκριμένες Φυλακές, με πολυετή ποινή κάθειρξης για σοβαρά ποινικά αδικήματα), τον οποίο παρουσιάζουν ψευδώς ως "γιατρό των φυλακών" !

Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ως "ειδικοί", διατυπώνοντας μάλιστα και προσωπικές εκτιμήσεις περί των υποτιθέμενων τραυμάτων.

Και όλα αυτά, προτού καν διερευνηθούν από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, ως προς την αξιοπιστία, τη βασιμότητα ή τη σκοπιμότητα που τυχόν εξ-υπηρετούν», αναφέρει η επίσημη τοποθέτηση της ΕΛΑΣ.


crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: