26.4.13

Καλπάζει η ανεργία στη Γαλλία...

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αιμορραγεί συνεχώς φέρνοντας σε δεινή θέση τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος από την Κίνα όπου βρίσκεται για ... συνομιλίες με την ηγεσία της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, ενημερώθηκε για τα κακά μαντάτα της ανεργίας.

Το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο, στη πατρίδα του ο αριθμός των Γάλλων ανέργων σκαρφάλωσε στα 3,2 εκατομμύρια αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον σοσιαλιστή πρόεδρο ο οποίος προσπαθεί- εις μάτην- να ενισχύσει την εικόνα του στα "μάτια" των συμπατριωτών του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που αναζητούν εργασία χωρίς κάποια επαγγελματική δραστηριότητα αυξήθηκε το Μάρτιο για να φθάσει σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, με 3,224 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στους καταλόγους (επιπλέον 36.900 σε ένα μήνα).

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ των ανέργων που είχε να καταγραφεί από το 1996, όταν το γαλλικό υπουργείο Εργασίας άρχισε να τηρεί στοιχεία για την ανεργία.

Ο Ολάντ έχει επανειλλημμένως δεσμευθεί ότι θα τονώσει την γαλλική οικονομία και την αγορά εργασίας. Ωστόσο, κάθε μήνας που περνά, βρίσκει τον αριθμό τον ανέργων στη Γαλλία όλο και μεγαλύτερο.

Το 1997, οι Γάλλοι πολίτες που δεν είχαν εργασία ήταν 3.195 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Εργασίας.

Αν συμπεριληφθούν τα πρόσωπα που αναζητούν εργασία έχοντας κάποια περιορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα και τα στοιχεία από τα υπερπόντια διαμερίσματα, ο αριθμός των ανέργων φθάνει τα 5.33 εκατομμύρια, ένα ακόμη ρεκόρ. Σε αυτό τον συγκεκριμένο τομέα, η ανεργία αυξάνεται για 23ο συνεχή μήνα.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευθεί ότι θα κατευθύνει όλες τις προσπάθειές του στην μείωση της ανεργίας μέχρι το τέλος του έτους. «Η πορεία που έχω χαράξει είναι να κάνουμε τα πάντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Καθώς δεν θα έχουμε ανάπτυξη το 2013, και αυτό είναι βέβαιο, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία μέχρι το τέλος του έτους είναι να χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θεσπίσει», είπε ο Γάλλος πρόεδρος χτες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Πεκίνο όπου βρίσκεται.

Με την δημοτικότητά του να ολισθαίνει συνεχώς, ο ένοικος των Ηλυσίων βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την χωλαίνουσα οικονομία της χώρας του αλλά και τα φορολογικά σκάνδαλα που έχουν πλήξει στενούς συνεργάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: