27.4.13

«Κάποτε αλλάζουν οι καιροί και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε»..



Αφιερωμένο στον Μπέρτολτ Μπρεχτ το Επιστημονικό Συνέδριο του ΚΚΕ...
Στον Μπέρτολτ Μπρεχτ και το έργο του είναι αφιερωμένο το Επιστημονικό Συνέδριο του ΚΚΕ, του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα με την... ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Ο Μπρεχτ υπήρξε μεγάλος κομμουνιστής διανοούμενος, πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Έδωσε όλες τους τις δυνάμεις σκύβοντας πάνω στα ανθρώπινα προβλήματα, για να δείξει -μέσω του έργου του- το δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση και τον πόλεμο ως μία από τις μορφές της», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι ήταν η υλιστική διαλεκτική μέθοδος ανάλυσης και αναζήτησης της λύσης των προβλημάτων που ξεχώριζε τον Μπρεχτ από άλλους μεγάλους καλλιτέχνες στους οποίους επίσης συναντήσαμε ταλέντο και ανθρωπιά και πρόσθεσε ότι «στο πρόσωπο και στο έργο του Μπρεχτ δίνεται ολοκληρωμένη η απάντηση, ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να βοηθά τον άνθρωπο να μάθει να σκέπτεται, να στοχάζεται, να κρίνει και να συγκρίνει, ώστε και με την βοήθεια της τέχνης να συνειδητοποιεί ότι η μοίρα του βρίσκεται στα δικά του χέρια, στην ίδια την πάλη των τάξεων».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως παρότι πολλές φορές κυριαρχεί η συζήτηση για «δικτατορία των ΜΜΕ», εντούτοις «το κύριο πρόβλημα είναι η δικτατορία του κεφαλαίου που ασκείται και μέσω της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά, αν χρειαστεί και με τον προσωρινό περιορισμό ή και κατάργησή της, όταν δεν μπορεί να διαχειρίζεται τις αντιφάσεις που διέπουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όταν θέλει να προλάβει την απότομη άνοδο των εργατικών, λαϊκών αγώνων».

Αναφερόμενος σε αυτόν που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Μπρεχτ, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε ότι «διαβάζοντας και παρακολουθώντας έργα του Μπρεχτ, είναι βέβαιο ότι θα κατανοήσει πολύ καλύτερα το σήμερα, τις αιτίες των προβλημάτων του που αποκρύβονται και έτσι θα πάρει θάρρος, κουράγιο, αυτοπεποίθηση ακόμα και αυτός που διστάζει, θα συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο κόσμος όχι μόνο πρέπει, αλλά και μπορεί να αλλάξει».

«Αλλά και ο κατασταλαγμένος κομμουνιστής θα βρει ιδέες και μηνύματα, συμπεράσματα και διδάγματα επίκαιρα και ευκολομεταχείριστα όπλα για το λαό, όπως έλεγε ο ίδιος ο μεγάλος επαναστάτης δραματουργός, Μπέρτολτ Μπρεχτ. Μα πιο πολύ θα διδαχτεί και μέσα από την τέχνη, τη σπουδαία αυτή μέθοδο ανάλυσης και παρέμβασης στην πραγματικότητα, το διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ιδιαίτερα αυτό χρειάζεται στους δύσκολους καιρούς. Όμως, όπως έγραφε κι ο Μπρεχτ στον Κύκλο με την κιμωλία, «κάποτε, αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: