6.4.13

Διαμαρτυρία εναντίον σχεδιαζόμενου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη...



Με κεντρικό αίτημα «Ναι στο δάσος, όχι στα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας», θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία προς τη Μονή Πεντέλης, οι κάτοικοι της περιοχής, την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, εναντίον του σχεδιαζόμενου φωτοβολταϊκού πάρκου στο ταλαιπωρημένο από τις πυρκαγιές πολλών ετών Πεντελικό όρος.

Την...
συγκέντρωση, η οποία θα γίνει στην πλατεία Ν. Πεντέλης, διοργανώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης – Μελισσίων και αφορά την υπόθεση του Πεντελικού και «τα επιχειρηματικά σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος που βάζουν ταφόπλακα στο Πεντελικό, ως πνεύμονα του λεκανοπεδίου για εμάς και τα παιδιά μας, και καταστρέφουν την ελπίδα ανάπλασης του δάσους για πάντα», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι της περιοχής που συμμετέχουν στην κινητοποίηση ζητούν να αποτραπούν τα «σχέδια της εκκλησίας, η οποία με το νομοσχέδιο «Διαμόρφωση Φιλικού για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος» που κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση αυτές τις μέρες, χαρακτηρίζεται ως «Στρατηγικός Επενδυτής», για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου 300 MW σε έκταση 3500 στρεμμάτων (ίση με την έκταση της Νέας Πεντέλης) σε αναδασωτέα έκταση του Πεντελικού» και χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο νομικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό» τα παραπάνω σχέδια.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως «στο ήδη βεβαρημένο οικοσύστημα από τις μεγάλες φωτιές των τελευταίων δεκαετών, με το νομοσχέδιο αίρονται όλες οι προστατευτικές διατάξεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα (το Πεντελικό είναι μέρος των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών και προστατεύεται με το ΠΔ 755/88), ενώ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου προβλέπεται να γίνει σε χαρακτηρισμένη ως «αναδασωτέα» έκταση του Πεντελικού, η οποία ήδη αναδασώνεται και αρδεύεται από το ΥΠΕΚΑ . Το βουνό μετατρέπεται σε βιομηχανική περιοχή , ενώ θα αλλάξουν και οι χρήσεις γης, και η θερμοκρασία του λεκανοπεδίου αυξάνεται κατά 1,5 βαθμό Κελσίου».

Ντ. Μπ. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: