17.4.13

ΚΥΠΡΟΣ: Αντιδράσεις συντεχνιών σε παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών...

Λευκωσία: Σε θέση μάχης βρίσκονται οι συντεχνίες σε σχέση με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου για παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, στους ημικρατικούς οργανισμούς και την...
τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το θέμα απασχόλησε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ενώ οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή Ολομέλεια του Σώματος.

Οι συνδικαλιστές οργανώσεις σημειώνουν με έμφαση ότι δεν έχει μελετηθεί το οικονομικό όφελος από τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ τονίζουν ότι ενδεχόμενη ψήφισή του θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών λόγω κενών στην ιεραρχία.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο εισηγητής της πρότασης ανέφερε ότι κύριος σκοπός της πρότασης νόμου είναι να σταλεί μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς τον επόμενο χρόνο η ανεργία μπορεί να διπλασιαστεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε πως οι θέσεις που διατύπωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ότι από την πρόταση νόμου θα προκληθεί αναστάτωση σε υπηρεσίες και ειδικά σε νευραλγικές, χωρίς να έχει γίνει μελέτη του οικονομικού οφέλους που θα επέλθει.

Περαιτέρω ανέφερε ότι το Τμήμα Διοίκησης Προσωπικού ενημέρωσε την Επιτροπή ότι υπάρχουν 1.050 κενές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία που θα είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστούν από το νομοθέτημα.

Η Εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ανέφερε πως ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ δεν είναι δυνατό να αντιταχθεί σε πρόταση νόμου που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο με τον υφιστάμενο νόμο να δοθεί προαγωγή χωρίς μισθολογική αύξηση.

Πρόσθεσε ότι με βάση το μνημόνιο πρέπει να διενεργηθεί μελέτη από ανεξάρτητο μελετητή για αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας με χρονοδιαγράμματα, ώστε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Γράφει: Παναγιώτα Χαραλάμπους
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: