25.4.13

Η Αυστραλία τιμά τους πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης...

Εκδήλωση στη μνήμη των ANZAC, των Αυστραλών και Νεοζηλανδών, δηλαδή, πεσόντων στρατιωτών, οι οποίοι τον Απρίλιο του 1915 πολέμησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης, πραγματοποίησε σήμερα η πρεσβεία της Αυστραλίας.

Στο...
Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στον Άλιμο, τελέστηκαν το πρωί επιμνημόσυνες δεήσεις, παρουσία του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πρεσβευτών άλλων χωρών και της στρατιωτικής ηγεσίας. Ακολούθησε στο Σαρόγλειο Μέγαρο έκθεση φωτογραφιών εκείνης της εποχής, που απεικονίζουν στρατιώτες του σώματος ANZAC στο νησί της Λήμνου.

«Ο καθοριστικός ρόλος των Αυστραλών στρατιωτών στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 25 Απριλίου 1915 στη μάχη της Καλλίπολης, υπήρξε η αφετηρία της δόμησης της δικής μας εθνικής ιστορίας. Η μάχη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία της Αυστραλίας, για ένα νέο έθνος που μόλις το 1901, μόνο 14 χρόνια πριν τη σημαντική αυτή μάχη, είχε συσταθεί ως ομοσπονδιακό κράτος. Με πληθυσμό λιγότερο από 5 εκατομμύρια, πάνω από 420.000 Αυστραλοί στρατολογήθηκαν να υπηρετήσουν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και περισσότεροι από 8.700 Αυστραλοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης», τόνισε η πρεσβευτής της Αυστραλίας στη χώρα μας, Τζένη Μπλούμφιλντ.

Συμπλήρωσε δε, ότι κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου, όλοι οι Αυστραλοί, όπου και να βρίσκονται, αποτείνουν φόρο τιμής στους Αυστραλούς στρατιώτες και τους συμμάχους μας, τους Νεοζηλανδούς. «Η σημερινή μέρα δε σηματοδοτεί μόνο ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Αυστραλίας, σηματοδοτεί κι έναν σημαντικό σταθμό στην κοινή ιστορία των δύο λαών μας. Διότι όταν χιλιάδες νέοι Αυστραλοί σάλπαραν για τις ακτές της Καλλίπολης, το έκαναν από το λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου. Είχαν έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου και στις 4 Μαρτίου του 1915 έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στη φιλόξενη ελληνική γη της Λήμνου, όπου θα έβρισκαν καταφύγιο και φροντίδα από τις κακουχίες του πολέμου», σημείωσε.

Άλλωστε, το νησί της Λήμνου, όπως πρόσθεσε η κ Μπλούμφιλντ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία των συμμαχικών δυνάμεων, ως σημαντική ναυτική βάση και ορμητήριο για την απόβαση στην Καλλίπολη «αλλά και ως κέντρο ιατρικής περίθαλψης των τραυματιών. Δύο αυστραλιανά νοσοκομεία που στήθηκαν για την εκτέλεση βασικών ιατρικών επεμβάσεων και την περίθαλψη των τραυματιών στελεχώθηκαν από 96 Αυστραλές νοσοκόμες, ήταν οι μόνες γυναίκες που υπηρέτησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης»...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: