16.4.13

Βενιζέλος: Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί μπροστά σε νέα κρίση...


"Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια νέα κρίση λόγω των πολύ μεγάλων ελλειμμάτων που έχουν ακόμα και οι χώρες με «ΑΑΑ»" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Όπως...
τόνισε, "αρχίζει να ανθίζει το "άνθος του κακού" και στις χώρες αυτές, όχι διότι έχουν μεγάλο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά έχουν τεράστιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς".

Και πρoσέθεσε ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν δεν υπάρχουν ούτε στην Ευρώπη ούτε καν στην Αμερική.

"Το πρόβλημα είναι ότι στην Ευρώπη δεν γίνονται ενορατικές, διεξοδικές συζητήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αποσπασματικές" τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι σκεφτόμαστε με πανευρωπαϊκούς όρους και στην Ελλάδα, "αν θέλουμε να είμαστε στο παιχνίδι και να έχουμε ρόλο", ενώ τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές για τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου των χωρών του "πολιτικού" Νότου της Ευρώπης.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για "θετικό γεγονός" που όμως "έπρεπε να γίνει νωρίτερα", επισημαίνοντας ότι η εκτίμηση αυτή του κόμματος δεν είναι θριαμβολογική, αλλά έντιμη.

Σημείωσε δε ότι "το μεγάλο ζήτημα είναι να βάλουμε πολύ καθαρά αντί για το μνημόνιο ή πέραν του μνημονίου, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, δηλαδή το σχέδιο κινητοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων που βασίζεται στο τρίπτυχο: Αλήθεια, δουλειά και ενότητα".

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν επιτεύχθηκε το 100% των στόχων της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, σημείωσε δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα: Αφενός ότι "η τρόικα αποδέχεται ότι η χώρα, η κοινωνία δεν αντέχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και φορολογικές επιβαρύνσεις" και, αφετέρου, ότι υπήρξε "αναζωπύρωση της δέσμευσης των εταίρων ότι θα πάμε σε περαιτέρω κούρεμα του χρέους, με καταλυτικό γεγονός την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο είμαστε λίγο πριν από την επίτευξή του".

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συναντάται με την τρόικα σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και έτσι ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και αποκτά ολοκληρωμένη και πρωτογενή αντίληψη για το ποια είναι τα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό δε το πλαίσιο υποστήριξε ότι η συμβολή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε αποφασιστική για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι με τη συμφωνία επιβεβαιώνονται "όλα όσα έχουμε πει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι η Ελλάδα αξιοποιεί το τελευταίο πρόγραμμα παλαιού τύπου".

Υπογράμμισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό στο τραπεζικό τοπίο να υπάρχει ευκρινής καθαρός πόλος δημοσίου συμφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια εθνική επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού που απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας.

Επανήλθε και στο θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι αυτή πραγματοποιείται σταδιακά και αποσπασματικά μέσω της ενδοκυβερνητικής διαπραγμάτευσης και πως, ωστόσο, αυτή θα πρέπει να γίνει ενιαία και ολοκληρωμένα και το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης να αποτελέσει την επικαιροποιημένη συμφωνία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαπνέεται από κυβερνητισμό, επισημαίνοντας πάντως πως θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν τα καλύτερα στελέχη του Κινήματος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα θετικά σημεία της συμφωνίας με την τρόικα και ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Τώρα, είπε, που βρισκόμαστε στην κρίσιμη φάση θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν αν θα πάμε από τη μια ή στην άλλη κατεύθυνση και άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι, αν πιστεύει ότι τα διδάγματα των τελευταίων εβδομάδων "επιβεβαιώνουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, τότε δεν βρισκόμαστε στον ίδιο κόσμο".

Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε λόγο για "ετερόκλητες" συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και για "τερατογενέσεις", κατηγορώντας τον για "σύμπραξη" με τη Χρυσή Αυγή στην προκαταρτική επιτροπή.

Σημείωσε ακόμη ότι με την εμπειρία της Κύπρου δοκιμάστηκαν οι "εύκολες θεωρίες" και τόνισε ότι "δεν υπάρχει σχέδιο Β', εκτός αν είναι αυτό που λεει με ειλικρίνεια το ΚΚΕ και ο κ. Αλαβάνος, για έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη", υποστηρίζοντας ότι "αυτό είναι έντιμη στάση, ενώ το άλλο είναι ένα ψέμα".

Ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη το νέο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και, αναφερόμενος στην απερχόμενη γενική γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, είπε ότι η παρουσία της μέσα στη Βουλή είναι εθνικά πολύτιμη ως παρουσία, ώριμη και ειλικρινής σε αντίθεση με άλλες παρουσίες που δεν είναι.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προσδιορίζονται από δύο γεγονότα, τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013 και τις δίδυμες εκλογές στην Ελλάδα, που είναι οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Ενόψει όλων αυτών, το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει να προετοιμαστεί για να έχει προτάσεις για μια συνολική στρατηγική αναφορικά με την πορεία της Ευρώπης αλλά και για πιο πρακτικά ζητήματα όπως η εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως είπε, προτίθεται να επισκεφτεί στις 22 Μαΐου τη Λειψία όπου θα συνεδριάσουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και στα μέσα Ιουνίου το Παρίσι, όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα του ευρωπαϊκού νότου.

Αναφερόμενος στην κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς, τόνισε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς ένα κόμμα αλλά ο εκφραστής μιας παράταξης και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, την έκφραση της οποίας δεν μπορεί να διεκδικήσει κάποιος όντας έξω από αυτή.

Τόνισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) και η ΚΟ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι οι εκφραστές των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών, εργατικών κομμάτων στην Ευρώπη και προσέθεσε ότι όποια πολιτική δύναμη θεωρεί ότι εκφράζεται από το ΕΣΚ "πρέπει να είναι μαζί μας" και πως "όλα τα άλλα είναι τεχνητές διαιρέσεις".

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε με τον πιο έντονο τρόπο τον αποτροπιασμό του ΠΑΣΟΚ για το χτεσινό "τραγικό και προκλητικό περιστατικό στη Βοστόνη"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: