11.4.13

Προειδοποίηση Ντράγκι σε Ν.Αναστασιάδη για τα περί παύσης του Π.Δημητριάδη...

Αυστηρή επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι η όποια διαδικασία για ...
παύση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως επισημαίνει το stockwatch.com.cy, η επιστολή, που παρέλαβε την Τετάρτη το προεδρικό, απευθύνεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρόεδρο της βουλής, με κοινοποίηση σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Γράφω σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για συζητήσεις στο κυπριακό κοινοβούλιο για έναρξη διαδικασίας παύσης του διοικητή Δημητριάδη», αναφέρει η επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία ασκούν αφόρητες πιέσεις στο διοικητή για παραίτηση, κατηγορώντας τον για λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν στην τραπεζική κρίση.

Μάλιστα η Βουλή ξεκίνησε χθες (Τετάρτη) διαδικασία για παύση του διοικητή υποστηρίζοντας ότι δεν της δόθηκαν πλήρη στοιχεία για τους όρους εντολής της έρευνας των Alvarez & Marsal, ενώ ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης ακύρωσε το διορισμό του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη χωρίς να παραπέμψει τη διαδικασία διορισμού του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Όπως γνωρίζετε, η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι βασικός πυλώνας στο οικονομικό και θεσμικό υπόστρωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει ο κ. Ντράγκι.

«Μία από τις εγγυήσεις της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών είναι η πρόνοια που υπάρχει στις Συνθήκες ότι οι διοικητές δεν μπορούν να παυτούν για λόγους πέραν αυτών που επιτρέπονται από το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η εθνική νομοθεσία πρέπει να είναι συμβατή με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται.

«Η νομοθεσία της ΕΕ προϋποθέτει μόνο δύο λόγους από παύση, συγκεκριμένα αν ο διοικητής δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρωση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα».

» Η έναρξη διαδικασίας για παύση είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα, που μπορεί μόνο να ληφθεί αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι ένας από τους λόγους για παύση που προνοεί η νομοθεσία της ΕΕ, υφίσταται» προστίθεται.

«Στην απουσία τέτοιων σοβαρών ισχυρισμών, οιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν τεκμήρια κατά ενός διοικητή ως μέσο να ασκηθεί πίεση σε αυτόν», συνεχίζει με αυστηρό ύφος ο κ. Ντράγκι, «θα συμβίβαζε την θεσμικά κατοχυρωμένη του ανεξαρτησία».

«Αντιλαμβάνομαι, ότι αν ξεκινήσει, η διαδικασία για την παύση του διοικητή προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τους Νόμους για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου».

Και καταλήγει: «όπως γνωρίζετε, απόφαση να απομακρυνθεί ένας διοικητής από τα καθήκοντά του, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: