11.4.13

Με επίκεντρο τις απολύσεις στο Δημόσιο η νέα συνάντηση Σταϊκούρα - τρόικας με τη συμμετοχή Μανιτάκη...


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, καθώς ο κ. Στουρνάρας έπρεπε να αναχωρήσει για το Δουβλίνο όπου αύριο, Παρασκευή διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.

Kατά την παραμονή του κ. Στουρνάρα, στο Δουβλίνο, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα...
είναι ο κ. Σταϊκούρας.

Νέα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με την τρόικα από τις 19:30. Στη συνάντηση αυτή όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες για να «κλείσει» το ζήτημα του δημοσίου, με βάση τις απαιτήσεις της Τρόικας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης συμμετέχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνης Μανιτάκης .

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι το σχέδιο για τις αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο τομέα, το πρόγραμμα κινητικότητας, οι αναγκαστικές αποχωρήσεις -απολύσεις επίορκων και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση για το ζήτημα του δημοσίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη.

Σε καλό δρόμο λένε από το υπουργείο Οικονομικών

Μετά την αναχώρηση του κ. Στουρνάρα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων πως «είμαστε σε καλό δρόμο».

Ερωτηθείς ο ίδιος για τον φόρο στα ακίνητα, και ειδικότερα αν η μείωση θα είναι 10% ή 15%, απάντησε όλα αυτά θα κλείσουν μαζί.

Επίσης, το ίδιο στέλεχος επανέλαβε ότι έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό, θέμα που συζητήθηκε χθες το βράδυ στην δεύτερη εντός της ημέρας συνάντηση Στoυρνάρα - τρόικας που έληξε τα ξημερώματα.

Σε ερώτηση προς άλλο κυβερνητικό στέλεχος ποια θέματα εκκρεμούν, απάντησε πως το θέμα του Δημοσίου δεν έχει κλείσει, αλλά -πρόσθεσε- «υπάρχουν και κάποια ζητήματα που έχουμε θέσει εμείς».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση, το ίδιο στέλεχος απάντησε πως το θέμα έχει τεθεί στην τρόικα.

Σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το ίδιο στέλεχος εξήγησε πως αυτό επετεύχθη επειδή το 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1% αντί του στόχου για 1,5%.

Πριν τη συνάντηση της Πέμπτης ΥΠΟΙΚ - τρόικας

«Το Δημόσιο παραμένει ακόμη ανοικτό», δήλωσε στις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη νέα μαραθώνια σύσκεψη, διάρκειας περίπου 6 ωρών, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Πάντως, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες (και κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη) θα υπάρξει πλήρης συμφωνία στις διαπραγματεύσεις και θα ανακοινωθεί το σύνολο του «πακέτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή διαπραγμάτευση άρχισε με το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 4 δισ.. ευρώ, που είχε εντοπίσει η τρόικα και το οποίο, κατά το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «έκλεισε».

Έτσι, όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, «ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στο Eurogroup με αρκετά θέματα κλεισμένα και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014»...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: