23.4.13

ΚΚΕ: Μόνοι στο σπίτι! ...



Θεόδωρος Μιχόπουλος

Η εκλογή του Δ. Κουτσούμπα στη θέση του γραμματέα του ΚΚΕ, μετά από 22 χρόνια συνεχούς παρουσίας της Αλ. Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος, δεν φαίνεται να...

σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πολιτικής πρακτικής. Το «εκ κατασκευής» ελεγμένο συνέδριο προχώρησε σε μια επιλογή συνέχειας, όπως αναμενόταν, και όχι ρήξης με την πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, η οποία οδήγησε και στη συρρίκνωσή του.

Έλεγχος των οργανώσεων

Το συνέδριο χαρακτηρίζεται και από μια σειρά αποκλεισμών στελεχών, που είτε είχαν εκφράσει διαφορετικούς προβληματισμούς στον δημόσιο διάλογο είτε δεν συμπορεύθηκαν μέχρι τέλους με την ηγετική ομάδα στην οποία και ανήκουν. Η ηγεσία, πάντως, δεν διακινδύνευσε ούτε ένα λεπτό την εξουσία της, καθώς είχε προωθήσει, αρκετούς μήνες πριν το συνέδριο, σε «προβληματικές» οργανώσεις είτε μέλη της ΚΝΕ είτε μέλη προσκείμενα στην ίδια από άλλες οργανώσεις, αλλάζοντας τους συσχετισμούς.

Ο έλεγχος των Δημ. Γόντικα και Αλ. Παπαρήγα στον κομματικό μηχανισμό είναι αδιαμφισβήτητος, αρχής γενομένης από το 1991, χρονιά εκλογής της Αλ. Παπαρήγα. Η κοινή πρότασή τους για την Κεντρική Επιτροπή πέρασε χωρίς απώλειες, ενώ αποκλείστηκαν στελέχη όπως τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος και της ΓΣΣΕΕ Θ. Κούτρας, αποκλεισμοί που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέονται με μια τάση αυτονόμησης των συνδικαλιστών από την αυστηρή κομματική επιτήρηση.

Γιατί κόπηκαν

Εκτός Κ.Ε. έμειναν και στελέχη που πρόσκεινται στην ηγετική ομάδα, αλλά τους χρέωσαν λάθη σε πολιτικές τους επιλογές. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν το μέλος του Γραφείου Τύπου Π. Μενδρέκας [για τον οποίο υπήρχαν παράπονα για τις παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης - θα τον αντικαταστήσει ο βουλευτής Γ. Γκιόκας] και ο Μ. Μαΐλης, που του χρεώνουν και την ανακοίνωση κατά του κινήματος χωρίς μεσάζοντες - «δεν έχει επαφή με την κοινωνία», ακουγόταν στα πηγαδάκια του συνεδρίου.

Υπάρχει ακόμα η [ασαφής] πληροφορία ότι Μ. Μαΐλης, Π. Μενδρέκας και άλλα στελέχη έθεσαν θέμα μη αποχώρησης της Αλ. Παπαρήγα -πιθανόν γιατί γνώριζαν τις εξελίξεις-, θέση που δεν υιοθέτησε η απερχόμενη γραμματέας. Το κλίμα, όμως, πολώθηκε, μεγάλο μέρος στελεχών υπαναχώρησε και εκτέθηκαν οι συγκεκριμένοι. Μαζί τους κόπηκαν ο ευρωβουλευτής Μπ. Αγγουράκης, καθώς και οι πρώην και νυν διευθυντής του "Ριζοσπάστη" Τ. Τσίγκας και Στ. Λουκάς. Ο τελευταίος μετείχε και στο απερχόμενο Πολιτικό Γραφείο και, όπως όλα δείχνουν, σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν και ως διευθυντής του "Ριζοσπάστη". Ο Σπ. Χαλβατζής φρόντισε να μην είναι υποψήφιος [έχοντας προβλέψει τις εξελίξεις;], ενώ ο Τ. Τσιόγκας δεν κόπηκε από καμιά Κ.Ε., όπως γράφτηκε, καθώς έχει πεθάνει από τον Απρίλιο του 2010.

Ο Σοφιανός στον «Ρίζο»

Οι αλλαγές στον "Ριζοσπάστη" είναι θέμα χρόνου, με τον Ν. Σοφιανό, μέλος και του Πολιτικού Γραφείου, να προαλείφεται για τη θέση του διευθυντή Στ. Λουκά. Ο Ν. Σοφιανός, χωρίς να ταυτίζεται με τις απόψεις των Δ. Γόντικα και Αλ. Παπαρήγα, φαίνεται ότι δεν έχει δημιουργήσει αντιθέσεις και η έως σήμερα συνεργασία τους είναι ανέφελη.

Στον "Ριζοσπάστη", υπό τη διεύθυνση ακόμα του Στέφανου Λουκά, την Τρίτη [πρώτη ημέρα κυκλοφορίας μετά το τέλος της συνεδρίου] το όνομα του νέου γραμματέα υπήρχε στη μέση της πρώτης σελίδας, χωρίς φωτογραφία του - για να δεις ποιος είναι έπρεπε να φτάσεις στην 7η σελίδα! Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των Π. Μενδρέκα και Μ. Μαΐλη, ενώ επανήλθε η στήλη του Ν. Μπογιόπουλου.

Οι «οπορτουνιστές»

Η αλλαγή σελίδας στο ΚΚΕ δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσει ομαδική αποχώρηση μελών, καθώς η ηγετική ομάδα δεν τους έχει κατηγορήσει επίσημα ως «φράξια» - τους κατηγορούν ότι αντλούν επιχειρήματα από ένα ενιαίο κείμενο, αποσπάσματα από το οποίο δημοσιεύθηκαν προσυνεδριακά στον "Ριζοσπάστη", ως απόψεις διαφόρων στελεχών. Μια μικρή, όμως, αιμορραγία θα υπάρξει, όχι σε επίπεδο [πρώην] πρωτοκλασάτων στελεχών.

Η εκλογή του Δ. Κουτσούμπα εκτιμάται ότι θα εντείνει την επιθετική πολιτική της ηγεσίας, καθώς είναι γνωστός για τις σκληρές τοποθετήσεις του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ -«δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που προέκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας». Στην πρώτη του, βέβαια, συνέντευξη ["Ριζοσπάστης", 21.04.13] φρόντισε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο δέχεται ότι ακόμη δεν είναι «σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα» - «ποντάρουν αρκετά για να περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδιά τους στο ΣΥΡΙΖΑ, και τη γρήγορη μετάλλαξή του από απλό οπορτουνιστικό σε νέο σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό μόρφωμα».

Μόνος στο σπίτι

Στην ίδια συνέντευξη σημειώνει ότι από τους μελλοντικούς συμμάχους του ΚΚΕ «δεν τους ζητάμε να συμφωνήσουν σε όλα μαζί μας. Δε θέλουμε η συμμαχία να κάνει πρόγραμμά της το Πρόγραμμα του ΚΚΕ». Για να μην... ξεθαρρέψουν οι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φροντίζει να διευκρινίσει γιατί τον αποκλείει: «Δεν είναι έντιμο να κρύβεις το πού θες να πας, για να γίνεις απλά αρεστός, "για να πλατύνεις", όπως λένε, μόνο και μόνο για να μη σε λένε "σκαντζόχοιρο" οι αντίπαλοι». Και συνεχίζει: «Αλλά αυτοί ξέρουν. Άλλο πράγμα έχουν στο μυαλό τους. Κι αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι να έρθει το ΚΚΕ στα πολιτικά μέτρα τους, αλλάζοντας τη γραμμή του, τις θέσεις του, στρογγυλεύοντας οξείες γωνίες, υποχωρώντας ουσιαστικά μόνον το ΚΚΕ, την ίδια ώρα που αυτοί θα κάνουν τη δουλειά τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι επικίνδυνος, γιατί δεν λέει πού θέλει να πάει -«πες μου πού πας να σε πάμε» έλεγε μια παλιά διαφήμιση των αστικών συγκοινωνιών!- και γιατί το ΚΚΕ, αν συγχρωτισθεί μαζί του θα «αλλάξει τη γραμμή του, τις θέσεις του». Μόνη λύση; Εγκλωβισμός στον Περισσό - μόνος στο σπίτι! Θέση που πρωτοδιατύπωσε η Αλ. Παπαρήγα, προκειμένου να μην αφήσει καμιά χαραμάδα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ -«δεν συζητήσαμε αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πώς θα δράσουμε. Έχουμε γραμμή δράσης και έχουμε και πόλεμο με τον οπορτουνισμό, που θα εκφραστεί κι όταν θα είναι κυβέρνηση».

Πλήρης έλεγχος

Η διαρχία στο ΚΚΕ -η Αλ. Παπαρήγα παραμένει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας-, οι αποφάσεις του κόμματος και ο πλήρης έλεγχος του Πολιτικού Γραφείου δημιουργούν φράγμα απέναντι σε κάθε άνοιγμα και φρέσκια ιδέα. Δύσκολα το ΚΚΕ θα βγει από την αυτοαπομόνωσή του και θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, που προς το παρόν δεν τις θέλει.

Τη συνέχεια της πολιτικής την εγγυάται το νέο 11μελές Πολιτικό Γραφείο, που είναι πλήρως ελεγχόμενο. Επιρροής της Αλ. Παπαρήγα [Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιώργος Μαρίνος, Ελένη Μπέλλου, Κώστας Παρασκευάς και Λουίζα Ράζου] και του Δ. Γόντικα [Κώστας Αβραμόπουλος, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Τηλέμαχος Δημουλάς και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης]. Απομένει ο Ν. Σοφιανός, ως «ανεξάρτητος», στον οποίο οι «διαφωνούντες» καταλογίζουν την ικανότητα ελιγμών, ώστε να εφαρμόζει πάντα τη «γραμμή». Φυσικά οι Γόντικας - Παπαρήγα, μέσω των παραπάνω στελεχών, αλλά και άλλων «ουδέτερων», ελέγχουν τον κομματικό μηχανισμό και την πλειοψηφία των οργανώσεων.


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: