28.4.13

Εγκεφαλικά… σε μικροοφειλέτες...


ΣΩΡΗΔΟΝ ΟΙ ΛΥΠΗΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ...
Για οφειλές 300 ευρώ και άνω προς την Εφορία, με τις «ευλογίες» του νόμου, δικαστικοί επιμελητές του Βόλου συντάσσουν με πυρετώδεις ρυθμούς τους τελευταίους μήνες εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτων.

Τα κατασχετήρια...
προκαλούν εγκεφαλικά σε φορολογούμενους, οι οποίοι χρωστούν ακόμη και μερικές εκατοντάδες ευρώ προς την Εφορία. Μια διαδικασία εκφοβισμού των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, που έρχεται να ταρακουνήσει όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο και τις οποίες προσποιούνται ότι ξέχασαν…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ακόμη και για 500 ευρώ οφειλής οι δικαστικοί επιμελητές αναλαμβάνουν από τις Εφορίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας να στείλουν το πεσκέσι προς τους μικροοφειλέτες, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί κάθε ευρώ στα κρατικά ταμεία. Φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν και αφήνουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμφανιστούν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. και να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν το χρέος τους, λαμβάνουν τη λυπητερή της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης.

Ο δικαστικός επιμελητής τους ενημερώνει με την έκθεση ότι έχει μετρήσει το ακίνητο, το έχει οριοθετήσει και έχει προσδιορίσει την πρώτη τιμή πλειστηριασμού, με βάση την οποία πρόκειται να το βγάλει στο σφυρί…Μετά το πρώτο εγκεφαλικό οι οφειλέτες σπεύδουν να ρυθμίσουν στην Εφορία το χρέος τους, για να γλιτώσουν τη δαγκάνα της κατάσχεσης.

Σε ένα ατελείωτο κυνήγι δικαστικών επιμελητών έναντι ακόμη και μικροοφειλετών έχουν οδηγήσει τους τελευταίους μήνες οι εντολές των κατά τόπους Εφοριών, ώστε να μη μείνει κανένας χωρίς να θυμάται το χρέος του. «Αλλοι μας κλείνουν την πόρτα στα μούτρα, άλλοι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και άλλοι κατανοούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο πίεσης, ώστε να ενεργοποιηθούν και να βρουν έστω και την ελάχιστη δόση, ώστε να κλείσουν το χρέος τους», σχολίαζαν κύκλοι δικαστικών υπαλλήλων, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της υπενθύμισης των οφειλών.

Οι ίδιοι κύκλοι ενημέρωναν για σύνταξη πλήθους αναγκαστικών κατασχέσεων ακινήτων ακόμη και για οφειλέτες που χρωστούν 300 ευρώ. Οι μικροοφειλέτες αναζητούν σωσίβιο για την αποπληρωμή των χρεών τους, στο καθεστώς διευκόλυνσης που δίνουν οι τελευταίες ρυθμίσεις. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να μπλοκάρουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αν υπαχθούν σε ρύθμιση. Αν δεν πληρώνουν όμως κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης, παύουν να έχουν «προστασία» από κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανείσπρακτων οφειλών άνοιξε μήνες τώρα το δρόμο για να κινηθεί η διαδικασία περί κατασχέσεων, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βλέπουν τους δικαστικούς κλητήρες να χτυπούν την πόρτα τους.

Οι κατασχέσεις ξεκινούν για χρέος από 300 ευρώ!

Τα αναγκαστικά μέτρα αφορούν:

- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, απαγορεύονται οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας έως 31 Δεκεμβρίου 2013.

- Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων ιδιοκτησίας του οφειλέτη.

- Απαιτήσεις εις χείρας τρίτων (ενοίκια, αμοιβές κ.λπ.).

- Μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, εφόσον όμως το ποσό αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.

Αν ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά αναδεικνύει και η έκρηξη του αριθμού των πινάκων που καταθέτουν στο Ειρηνοδικείο Βόλου οι δικαστικοί επιμελητές για χρέη προς την Εφορία.

Οι δικαστικοί επιμελητές καταθέτουν τους πίνακες με τα κατασχετήρια και άλλα δικαστικά και εξωδικαστικά έγγραφα που επέδωσαν σε οφειλέτες, διεκδικώντας την αμοιβή τους από το δημόσιο για εκτέλεση αποφάσεων των Δ.Ο.Υ. Η αύξηση των πινάκων δείχνει ότι τα «γρανάζια» της δικαστικής διαδικασίας των εφοριών απέναντι σε οφειλέτες κινούνται με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς. Κάθε πίνακας δικαστικού επιμελητή μπορεί να περιλαμβάνει την εκτέλεση αποφάσεων των Δ.Ο.Υ. για περισσότερους από έναν οφειλέτη.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του έναντι όσων συνειδητά χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Ετσι, χωρίς δεύτερη σκέψη οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και δεν το κάνουν με τη θέλησή τους, έρχονται αντιμέτωποι με την παρέμβαση των δικαστικών τμημάτων των εφοριών.

Οι μηχανές κατάσχεσης καταθέσεων συνεχίζουν να δουλεύουν στο φουλ. Κατά δεκάδες επιδίδονται εις χείρας τρίτων τα κατασχετήρια έγγραφα, με τα οποία ανοίγει ο δρόμος του ελέγχου της οικονομικής κατάστασης των οφειλετών. Πολλές υποθέσεις αφορούν σε υψηλά χρέη προς την εφορία, δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στις λίστες των οφειλετών της Ν. Ιωνίας και του Βόλου υπάρχουν χρέη ακόμη και του 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ.



Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: