9.4.13

Αντιδράσεις για την αργία της Πρωτομαγιάς...


Νέα αντιπαράθεση μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης προκαλεί η απόφαση της τελευταίας να μεταφέρει φέτος την αργία της Πρωτομαγιάς την 7η Μαΐου, αποδεχόμενη σχετικό αίτημα των εμπόρων.

«Η 1η Μαΐου δεν είναι μεταφερόμενη αργία, αλλά...
απεργία» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αντιδρώντας στη σχετική υπουργική απόφαση για τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Ήδη το ΠΑΜΕ και επιμέρους σωματεία και ομοσπονδίες εξέδωσαν ανακοινώσεις καλώντας τους εργαζόμενους σε απεργία και σε συγκεντρώσεις την 1η Μαΐου, ενώ ανάλογη ανακοίνωση αναμένεται να εκδώσει και η ΓΣΕΕ σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά.

Οι έμποροι από την πλευρά τους εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημά τους. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποστέλλοντας επιστολές και ασκώντας πιέσεις προς τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης είχε ζητήσει τη μεταφορά της αργίας σε ημέρα εκτός της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου τα εμπορικά καταστήματα να μην υποστούν απώλειες.

Βασικό επιχείρημα των εμπόρων ήταν ότι τα καταστήματα ήδη υφίστανται μεγάλο πλήγμα και η μη λειτουργία τους για μία ημέρα κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών, περίοδο κατά την οποία η αγοραστική κίνηση είναι αυξημένη, θα τους στερούσε τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών που υφίστανται την υπόλοιπη χρονιά. Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση 9280/196/1-4-2013, η οποία φέρει την υπογραφή του κ. Ι. Βρούτση, η 1η Μαΐου 2013 καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, αλλά μετατίθεται ως τέτοια για την 7η Μαΐου 2013 για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά.

Από την αργία της Τρίτης του Πάσχα εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.

Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25).

Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη, οι υπάλληλοι των καταστημάτων που αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα ασφαλισθούν για 25 ημερομίσθια, όπως συνήθως ισχύει για κάθε μήνα, είτε εργασθούν είτε όχι...
http://thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: