27.4.13

Στην Αλβανία στέλνουν τον Ριζάι...



Θετική ήταν η απάντηση του αλβανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την μεταφορά 500 κρατουμένων, μεταξύ αυτών και του διαβόητου βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι, σε φυλακές της Αλβανίας, σε μια... προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της εγκληματικότητας στη χώρα μας.

Έτσι, σε λίγα 24ωρα θα αρχίσουν οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών ώστε να ρυθμιστούν οι τελικές πράξεις της διμερούς συμφωνίας.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι να μεταφερθούν οι περισσότεροι από τους 2.300 Αλβανούς κρατούμενους που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές σε σωφρονιστικά καταστήματα και να σταματήσει η συνεργασία των ελληνικών και αλβανικών εγκληματικών συμμοριών μέσα από τις φυλακές.

Πιθανολογείται ότι το πρόγραμμα κράτησης Αλβανών στη γειτονική χώρα θα επιδοτηθεί από την Ελλάδα με ποσό που θα προσεγγίζει τα 5 ευρώ την ημέρα ανά άτομο.Αντίστοιχο δηλαδή του ημερήσιου κόστους για το φαγητό και την περίθαλψη κάθε κρατούμενου στις ελληνικές φυλακές.

Πρώτη φορά που υπήρχαν τέτοιου είδους σκέψεις για μεταφορά αλβανών κρατουμένων στις φυλακές της Αλβανίας ήταν το 2006. Ομως στο σχετικό πρόγραμμα βασικό προαπαιτούμενο ήταν η συναίνεση των αλλοδαπών κρατουμένων. Η σχετική, προ επταετίας, διαδικασία ωστόσο σταμάτησε. Τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για τη μεταφορά των αλβανών κρατουμένων, χωρίς πάντως να κρίνεται αναγκαία η συγκατάθεσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: