26.4.13

Εικονικά τιμολόγια σε Δήμους!...

Βάσω Κυριαζή
Τα ίχνη κυκλώματος που έχει πλημμυρίσει το Βόλο αλλά και όλη την Ελλάδα με πλαστά τιμολόγια αναζητούν η Εφορία και το ΙΚΑ Βόλου που ήδη έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έρευνα.
Σύμφωνα με...
πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στο Βόλο «ελέγχεται» βάση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Εφορία και το ΙΚΑ, για εικονικά τιμολόγια που το ποσό τους προσεγγίζει περί τα 40.000 ευρώ, όμορος ΟΤΑ που στο πλαίσιο του Καλλικράτη συνενώθηκε στο Δήμο Βόλου ενώ μεγάλος αλλά απροσδιόριστος αριθμός με εικονικά τιμολόγια φέρεται να έχει διακινηθεί και σε πολλούς ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επείγον έγγραφο στην Α ‘ΔΟΥ Βόλου με το οποίο ενημέρωνε για εικονικά τιμολόγια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία «χρεώνονται» σε μεγαλοεργολάβο που φέρεται να τα εξέδωσε και οποία πληρώθηκαν για έργα που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Την ίδια ωστόσο περίοδο ο συγκεκριμένος εργολάβος σύμφωνα με τις αρμόδιες οικονομικές αρχές που κίνησαν την όλη έρευνα, καταζητούνταν για διάφορες παραβάσεις ενώ επίσης εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ο συγκεκριμένος εργολάβος που δραστηριοποιείται σε άλλη περιοχή της χώρας, φέρεται να «έδρασε» και στο Βόλο σε μικρό ΟΤΑ της περιοχής που συνενώθηκε με το Δήμο Βόλου αλλά και σε ιδιώτες.

Στην Α’ ΔΟΥ σήμανε αμέσως συναγερμός. Η υπηρεσία, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ απέστειλε αμέσως έγγραφο στο ΙΚΑ Βόλου ζητώντας να ενημερωθεί εάν πράγματι έχουν πληρωθεί ασφαλιστικές εισφορές για την εκτέλεση έργων, για τα οποία εφέρετο να έχουν κοπεί τα αντίστοιχα επίμαχα τιμολόγια.

Το ΙΚΑ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κινητοποιήθηκε άμεσα ζητώντας από τον πρώην Δήμο τα αντίστοιχα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχουν εκτελεστεί έργα που να πιστοποιούν και να δικαιολογούν την έκδοση ή μη τιμολογίων.

Η έρευνα βρίσκεται μάλιστα σε πλήρη εξέλιξη και αφού κατατεθούν τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά στο ΙΚΑ , θα ακολουθήσει ο έλεγχος εάν έχουν καταβληθεί εισφορές προκειμένου να συνταχθεί το σχετικό πόρισμα.

Όπως εκτιμούν παράγοντες που έχουν και στο παρελθόν χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν : Είτε τα συγκεκριμένα έργα για τα οποία υπάρχουν τιμολόγια δεν εκτελέστηκαν ποτέ, είτε ότι τα έργα υλοποιήθηκαν αλλά σε προγενέστερο χρόνο από αυτόν που καταγράφεται στα επίμαχα εικονικά τιμολόγια που αφορούν στο τελευταίο 4μηνο του 2010.

Το συνολικό ποσό των εικονικών τιμολογίων για το οποίο «ελέγχεται» ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί είναι ωστόσο χαρακτηριστικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσό καθώς η «δράση» του είχε επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών μόλις διαπίστωσε ότι η υπόθεση έχει «μεγάλη ουρά» να σημάνει συναγερμό σε όλες τις Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας ζητώντας στοιχεία προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος και να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: