11.4.13

Τείχος σιωπής γύρω από τους νεοναζί δολοφόνους...

Ακριβώς μία εβδομάδα προτού αρχίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μονάχου η δίκη της Μπεάτε Τσάπε, της μόνης από τον νεοναζιστικό πυρήνα δολοφόνων του... NSU (Nationalsozialistische Untergrund - Παράνομοι Εθνικοσοσιαλιστές) που είναι ακόμη ζωντανή, οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι σε διάφορες φυλακές της χώρας οι νεοναζί προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα παράνομο δίκτυο.
Πλήθος στοιχείων δείχνει ότι στο δίκτυο αυτό εμπλέκονται δεκάδες βίαιοι ακροδεξιοί και ότι προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή ακόμη και με την Τσάπε.

Οταν ξεκινήσει η δίκη, αυτό ίσως να είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας και διάφορες πολιτικές και πολιτειακές αρχές.

Μικρή σημασία θα έχει, μάλλον, και το γεγονός ότι το δικαστήριο -παρά τις σχετικές αιτήσεις και διπλωματικές ή πολιτικές παρεμβάσεις- αρνήθηκε να παραχωρήσει θέσεις στη ζώνη Τύπου για Τούρκους ή Ελληνες δημοσιογράφους.

Δέκα δολοφονίες

Η δίκη του NSU, που ξεκινά στις 17 Απριλίου, τύποις αφορά μόνο τις δέκα δολοφονίες, σχεδόν όλες με ρατσιστικά κίνητρα, που έκαναν -από το 2000 μέχρι το 2007- η Τσάπε μαζί με τους Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος, που αυτοκτόνησαν τον Νοέμβριο του 2011 ύστερα από μια αποτυχημένη ληστεία τράπεζας. Στο αυτοκίνητο όπου βρέθηκαν τα πτώματά τους υπήρχε και το πιστόλι που είχαν κλέψει το 2007 από την αστυνομικό Μισέλ Κιζεβέτερ, αφού τη δολοφόνησαν. Τα υπόλοιπα θύματά τους ήταν οκτώ άνδρες, Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής, και (το 2005) ο 41 ετών Ελληνας Θεόδωρος Βουλγαρίδης, που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία 35 χρόνια νωρίτερα.

Στην ουσία, στη δίκη αυτή θα χρειαστεί να αποκαλυφθεί, τουλάχιστον εν μέρει, ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών αλλά και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση των νεοναζί τρομοκρατών και τις έρευνες για τη δράση τους και τους φόνους που διέπραξαν. Σημειωτέον ότι υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες ότι αυτή η ομάδα νεοναζί καθώς και άλλες συγγενικές της μπορεί να ευθύνονται μέχρι και για 150 φόνους ακόμη.

Κανένα στοιχείο

Οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να εξηγήσουν -είτε στο πλαίσιο της δίκης είτε αμέσως μετά, όταν χωρίς αμφιβολία θα δεχτούν επισήμως σχετικά ερωτήματα- πώς και γιατί οι δεκάδες πράκτορές τους και εκατοντάδες πληροφοριοδότες επί σχεδόν δέκα χρόνια δεν είχαν ή δεν παρέδωσαν στοιχεία για τους νεοναζιστικούς τρομοκρατικούς πυρήνες.

Οπως επίσης γιατί ενώ υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι επρόκειτο για φόνους με ρατσιστικά κίνητρα, οι περισσότερες δολοφονίες αποδίδονταν στην «τουρκική μαφία».

Και κάποια πολιτικά πρόσωπα πρέπει να εξηγήσουν με πειστικό τρόπο γιατί εμπόδισαν -ή δέχτηκαν να αποτραπούν- καταθέσεις από μάρτυρες/συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρόληψη κάποιων από τα εγκλήματα των νεοναζί.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: