17.4.13

Πράσινο φως για ίδρυση «Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών»...

Δέκτη έκανε ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για ίδρυση «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» όπου θα αποταμιεύονται ποσοστά από τα έσοδα που θα φέρει η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Πιο...
αναλυτικά, κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βρούτσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε το καλοκαίρι τον παρόντα νόμο και η κυβέρνηση είχε πει ότι την κάνει αποδεκτή. Η καθυστέρηση οφείλεται στα πολύ μεγάλα θέματα που είχαμε αυτό το διάστημα» και πρόσθεσε «το νομοσχέδιο γίνεται επι της αρχής αποδεκτό προκειμένου να ενσωματώνουμε τον όποιο μελλοντικό πόρο στον ήδη υπάρχοντα λογαριασμό (ΑΚΑΓΕ) Αν το ασφαλιστικό σύστημα και σήμερα δεν στηριχθεί από τον προϋπολογισμό δεν θα μπορούμε να έχουμε τις συντάξεις που έχουμε σήμερα».

Επιπροσθέτως, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην αρχική του τοποθέτηση είπε πως «ότι κάνουμε σε σχέση με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απολύτως συμβατό με την επιθυμία να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία». Αναφορικά με την πρόταση νόμου σημείωσε πως «ακολουθούμε το παράδειγμα της Νορβηγίας. Με την πρότασή μας διαμορφώνουμε ένα εθνικό χαρτοφυλάκιο για τα ασφαλιστικά ταμεία» και πρόσθεσε «η νομοθετική μας πρωτοβουλία μας δίνει τη σπάνια ευκαιρία να κάνουμε 3 ενέργειες: μια εθνική διακήρυξη, μια πράξη αναπτυξιακής προοπτικής ενταγμένη στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα ξεπεράσει τη μιζέρια του μνημονίου και μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης άλλου τύπου».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το επίμαχο απόσπασμα του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ στο Ταμείο θα μεταφέρονται πόροι «από τα έσοδα του κράτους από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιριών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από την διάθεση αδειών για έρευνες». Σημειώνεται δε ότι «υπολογίζουμε ότι στα επόμενα 25-30 χρόνια, μπορεί τα έσοδα αυτά να ξεπεράσουν τα 150 δις ευρώ, οποτε η διάθεση ενός σημαντικού μέρους τους (ανω του 70%) στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορεί να αποτελέσει μια νέα ιδιαίτερα μεγάλη πηγή χρηματοδότησης»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: