1.4.13

Σενάρια δραχμής από τον ΣΥΡΙΖΑ...


Δεύτερες σκέψεις κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να επεξεργαστεί και να έχει στο συρτάρι της ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις όχι μόνο από...
την μειοψηφία, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και από στελέχη της πλειοψηφίας, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Το σίγουρο είναι ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, ενώ όπως έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, «και να έχουμε τέτοιο σχέδιο στα συρτάρια μας για ευνόητους λόγους δεν θα το μάθει κανείς».

Η περιπέτεια της μεγαλονήσου κατέδειξε ότι αν θέλεις να πας σε διαπραγματεύσεις πρέπει να διαθέτεις εναλλακτικό σχέδιο και να είσαι αποφασισμένος να το χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση που συναντήσεις απέναντί σου τοίχο.
Παράλληλα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και σε επίπεδο κοινωνίας η παραμονή στο ευρώ πάση θυσία δεν αντιμετωπίζεται ως φετίχ, ενώ σε επίπεδο κόμματος μόλις χθες η δημοσκόπηση που δημοσίευσε το «Έθνος της Κυριακής» έδειξε ότι το 48% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει επιστροφή στη δραχμή.

Οι συνθήκες είναι τέτοιες σε επίπεδο κοινωνίας που πλέον κυβέρνηση και ΜΜΕ δυσκολεύονται πολύ να περάσουν τη γραμμή «πάση θυσία στο ευρώ».

Ένα πρώτο δείγμα γραφής του νέου ανέμου που πνέει στην Κουμουνδούρου μετά την Κύπρο έδωσε χθες με άρθρο του στην «Αυγή» ο Ν. Βούτσης. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έκανε λόγο για «καταιγιστικά» γεγονότα επαναλαμβάνοντας πως μόνο η διαμόρφωση νέων ευνοϊκών συσχετισμών, σε κλίμακα Ευρώπης και ένα αποφασιστικό μέτωπο με σαφές κοινωνικό πρόσημο των χωρών του Νότου, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Ένα κλικ πιο αριστερά ο Π. Λαφαζάνης, μιλώντας στο «Βήμα» σημείωσε ότι μετά την Κύπρο φάνηκε ότι δεν αρκεί μόνο το «όχι» αλλά αυτό πρέπει να συνοδεύεται και με ένα εναλλακτικό σχέδιο αντίστασης στους εκβιασμούς και αποτελεσματικής προοδευτικής πορείας, που πρέπει να ακολουθείται μέχρι τέλος».

Επανέλαβε μάλιστα και την αντίθεσή του στην ιδρυτική διακήρυξη του Δεκεμβρίου αδειάζοντας επί της ουσίας την ηγεσία που την χαρακτήρισε «κεκτημένο» και στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κόσμος της Αριστεράς «είναι πολύ πιο ενωμένος, πιο αποφασισμένος και πολύ πιο τολμηρός από τις ηγεσίες της».

Την ίδια ώρα ο Δ. Παπαδημούλης στο twitter σχολιάζοντας τις νέες δημοσκοπήσεις και την «ισοπαλία» του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ, ζήτησε ενιαίο κόμμα, αριστερή ταυτότητα και κυβερνητικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση αύριο Τρίτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να διεξαχθεί μία πολύ ζωηρή και γόνιμη συζήτηση, όπως έλεγε χαρακτηριστικά μέλος του οργάνου...
 tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: