15.4.13

Σαμαράς: Θα πάρουμε τη δόση μας...




Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας έστειλε ο πρωθυπουργός, μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την... εκταμίευση των έξι δισ.ευρώ του Μαϊου. «Η θέση της Ελλάδας θωρακίζεται- η χώρα σταθεροποιείται» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Η συμφωνία προβλέπει ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μέτρα στήριξης των ανέργων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Στόχος μας παραμένει να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ" είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμά του μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για να υπάρξουν επενδύσεις, να επιτευχθεί ανάκαμψη και ανακούφιση των ανέργων, εκτίμησε ότι αποκαθίσταται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά ο πληθωρισμός είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη.

"Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει" σχολίασε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στα σημεία της συμφωνίας δήλωσε ότι προβλέπει ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νκοικοκυριά και ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα. Ανέφερε ότι η φορολόγηση των ακινήτων φέτος-μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ- θα είναι μειωμένη κατά 15% ενώ ο εναίος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί τουχρόνου η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε όλοι οι πολίτες να επιβαρύνονται πιο δίκαια ενώ προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών όπως του ΦΠΑ στην εστίαση.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία προβλέπει ότι ενεργοποιούνται προγράμματα για τη στήριξη μακροχρόνια ανέργων και νοικοκυριών χωρίς κανένα εργαζόμενο, μέσω κοινοτικών πόρων, μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα για τη στήριξη μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών που χρηματοδοτούνται απευθείας από κοινοτικά ταμεία και δίνεται έμφαση στην ανακούφιση των νέων σε ηλικία ανέργων.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα επιβεβαίωσε ότι θα αποχωρήσουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως τα τέλη του 2014. Οι 4.000 εξ αυτών είναι όσοι έχουν καταδικαστεί για πιεθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς ή οι θέσεις τους θα καταργηθούν, είπε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ τόνισε ότι θα προσληφθούν "νέα παιδιά με κριτήρια αξιοκρατικά και θα γίνει μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση". Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ανθρωποθυσία αλλά για ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Επανέλαβε τη δέσμευση ότι μόλις επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα μπορέσει να ζητήσει περαιτέρω περικοπή του χρέους ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά η έκθεση της τρόικας λέει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πλέον τους στόχους της και αναγνωρίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. "Πιάνουμε τους στόχους, επιταχύνεται η αποπληρωμή των ληξιοπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών" είπε ο κ.Σαμαράς. Εκτίμησε ότι φέτος είναι δύσκολη χρονιά γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ν αέχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Τόνισε τέλος ότι ενώ η Ελλάδα ήταν το παράδειγμα προς αποφυγή για όλη την Ευρώπη, τώρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις που η Ελλάδα ξεπέρασε.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: