15.4.13

Η τρόικα φεύγει, ο ανασχηματισμός ξανάρχεται...



Να πείσει ότι η συμφωνία με την τρόικα ήταν επωφελής θα επιχειρήσει η κυβέρνηση. Νέα σενάρια για ανασχηματισμό.
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα είναι πλέον τυπικό ζήτημα. Αυτό που ενδιαφέρει, πλέον, την... κυβέρνηση είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση υπήρξαν πολλές μικρές «νίκες». Δεν μειώθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο ή ο ΦΠΑ στην εστίαση (σ.σ. ουδείς εκ των συνεργατών Σαμαρά που συμμετείχαν στις συσκέψεις υποστήριζε ότι υπήρχαν έστω και περιθώρια βελτίωσης σε αυτά τα δύο ζητήματα) και ανοίγει η πόρτα για απολύσεις στο Δημόσιο, ωστόσο οι τρεις της συγκυβέρνησης έχουν τρία – τέσσερα επιχειρήματα που θα επιδιώξουν, μεθοδικά, να προβάλουν ως θετικά:

τη συμφωνία με τους πιστωτές για την αποφυγή νέων μέτρων τη διετία 2013-2014
τη μείωση του ΕΕΤΗΔΕ, έστω και μόλις στο επίπεδο του 15%. Μάλιστα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η ΔΗΜΑΡ κατά την ψήφιση του νόμου που απαιτείται από τη Βουλή, η διάταξη για το ΕΕΤΗΔΕ θα έρθει σε κοινό νόμο με τον νέο ενιαίο φόρο που θα ισχύει από το 2014 και θα προβλέπει σημαντικές μειώσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες
τη γενναία ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και ταμεία ειδικά για όσους οφείλουν ποσά μέχρι 10.000 ευρώ, δηλαδή μεσαία νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις
τη ρύθμιση, έστω και δειλή, για την αποφυγή κοκκινίσματος όσων δανείων εξυπηρετούνται οριακά από τους δανειολήπτες τους
την απόλυση, με άμεση αντικατάσταση από νέο εξειδικευμένο προσωπικό, 14.000 υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξέλιξη που αν και αποτέλεσε επιταγή της τρόικας θα προβληθεί ως το πρώτο βήμα ανασυγκρότησης του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα, κάποιοι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης το σπάσιμο του ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο πιστώνεται θετικά στην κυβέρνηση.

Η τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας σηματοδοτεί και την έναρξη της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση. Στην ατζέντα επανέρχεται, εκ των πραγμάτων, και το ζήτημα του ανασχηματισμού, κάτι που δεν απέκλεισε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη συνέντευξή του. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι οι όποιες αλλαγές θα έπρεπε να ετεροχρονισθούν για το καλοκαίρι, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και εντός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θεωρείται πιθανός ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος ενδεχομένως και πριν το Πάσχα.


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: