11.4.13

Η μάχη του χρυσού μεταφέρεται τώρα και στο Κιλκίς…

Του Δημήτρη Κούρου
Στο Κιλκίς μεταφέρεται το νέο πεδίο… μάχης για το χρυσό μετά τη Χαλκιδική. Οι κάτοικοι της περιοχής και σχεδόν το σύνολο των φορέων αντιδρούν στη νέα επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή των Κρουσίων, ενώ η Πολιτεία γι’ ακόμη μια φορά αντί να πραγματοποιήσει ουσιαστική ενημέρωση εκτίθεται και...
σπέρνει θύελλες.

Σήμερα, το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας άνοιξε τη συζήτηση για το ζήτημα, όπου γι’ ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε τόσο ο διχασμός της επιστημονικής κοινότητας, όσο και η ισχυρή βούληση της τοπικής κοινωνίας να αντιδράσει στην επένδυση.

Η Πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος καταγγέλθηκε για προσχηματική διαβούλευση (αφού τη διενήργησε μέσω Ιντερνετ και σύνδεση στην περιοχή των Κρουσίων δεν υπάρχει… με αποτέλεσμα να καταθέσουν την άποψή τους όλοι κι όλοι 14 πολίτες!), για αθέτηση των δεσμεύσεών της ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η επένδυση εάν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και κυρίως για την αδιαφορία της να ενημερώσει τους πολίτες για την επένδυση.
Αντί όλων αυτών προχώρησε το διαγωνισμό και μάλιστα ήδη υπάρχει και ανάδοχος (η Eldorado Gold, που εκμεταλλεύεται και τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής), στον οποίο παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε πρώτη φάση της περιοχής των Κρουσίων, έκτασης 91.000 στρεμμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης, τοποθετήθηκε προσωπικά ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα σε Κρούσια και Πάικο, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Κιλκίς κ.κ. Βεργίδης και Θωμαΐδης. Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ώρες αργότερα τον… άδειασε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Περιφέρεια κάνει μια σημαντική διαβούλευση για να συμβάλει στην κάλυψη του σοβαρότατου ελλείμματος ενημέρωσης που υπάρχει. Οι τοποθετήσεις για το θέμα είναι αυστηρά προσωπικές και δε δεσμεύουν τη διοίκηση της Περιφέρειας, που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όταν αυτή εισαχθεί στο περιφερειακό συμβούλιο. Η διοίκηση δε σιωπά, αλλά θα πάρει σαφή θέση όταν θα έχει όλα τα δεδομένα στα χέρια της».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, επισήμανε ότι στην περιοχή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπάρχουν 12 κατοικημένα χωριά, των οποίων οι κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι δεν έχουν καν Ιντερνετ, οπότε δεν έμαθαν ποτέ για τη διαβούλευση (μόνο διαδικτυακά) του υπουργείου Περιβάλλοντος… Η ίδια σημείωσε πως οι περιοχές που θα ακολουθήσουν στο σχέδιο εξορύξεων τα Κρούσια είναι η Ποντοκερασιά, το Πάικο και το Αγκιστρο, ενώ σημείωσε ότι η περιεκτικότητα του κοιτάσματος στα Κρούσια, σε χρυσό, είναι 0,18 έως 0,8 γραμμάρια ανά τόνο. «Δεν έγινε οικονομοτεχνική μελέτη που να δείχνει όχι μόνο το πόσα ενδεχομένως θα κερδίσει ο επενδυτής, αλλά και πόσα θα χάσει οικονομικά η τοπική κοινωνία», είπε.

Ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Β. Ελλάδας, Θανάσης Ηλιάδης, είπε πως από το Ινστιτούτο δεν έχουν γίνει έρευνες, παρότι στο παρελθόν έχουν δημοσιευτεί και μάλιστα περισσότερες της μιας…

Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανανίας Τσιραπίδης, τοποθετήθηκε υπέρ της επένδυσης και τόνισε ότι έχουν γίνει έρευνες, οι οποίες δείχνουν πως στην περιοχή υπάρχει χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος και μολυβδένιο, αλλά και χρυσός και άργυρος, αξίας κοιτάσματος μάλιστα 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διευκρίνισε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι έρευνες από τον ανάδοχο κι αφού βρεθεί το κοίτασμα να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες εξόρυξης, αλλά και ότι στο Κιλκίς δεν πρόκειται να εγκατασταθεί μεταλλουργική μονάδα, απλώς εκεί θα γίνεται η εξόρυξη και το σπάσιμο και το μεταλλουργικό κομμάτι θα γίνεται στη Χαλκιδική. Επισήμανε δε ότι όχι μόνο δε θα χαθεί πλέον καμιά άλλη θέση εργασίας στο Κιλκίς, αλλά θα απασχοληθούν στην εταιρία (σε πλήρη ανάπτυξη) 500 άτομα. Στην περίοδο των ερευνών (περίπου τρία έτη) το ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα ξεκινά από 20.000 ευρώ και φτάνει τον τελευταίο χρόνο στα 180.000 ευρώ και στην περίοδο της εξόρυξης ξεκινά από τα 200.000 ευρώ και στο πέμπτο έτος φτάνει στα 5,5 εκ. ευρώ, με τη λειτουργία της επένδυσης να είναι για τα επόμενα 30 χρόνια.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σαράντης Δημητριάδης, που έκανε λόγο για καταστροφική επένδυση, εξηγώντας ότι το κοίτασμα της περιοχής περιέχει ουράνιο, ειδικά στην περιοχή της Βάθης (και του Γερακαρίου) σε περιεκτικότητα 70 φορές μεγαλύτερη από το χρυσό. Ανέλυσε τη μεγάλη επικινδυνότητα του ουρανίου, για το οποίο μάλιστα η νομοθεσία απαγορεύει την εκμετάλλευσή του από ιδιώτες, κάτι το οποίο παραβλέπει η Πολιτεία. Είπε δε ότι από το Γαλλικό ποταμό υδροδοτούνται 50 κοινότητες και με τη συγκεκριμένη επένδυση τους στερείται το δικαίωμα στο νερό, αλλά και ότι η αγροτική βάση της περιοχής θα πληγεί σοβαρά.

Μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον ειδικά σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους εξέφρασαν όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές, δεδομένου ότι στα Κρούσια υπάρχει έντονη λειψυδρία και προβλήματα ποιότητας νερού, ενώ όλος ο νομός Κιλκίς πλήττεται από την ερημοποίηση (ένας από τους έξι της χώρας που έχουν ανάλογο σχέδιο αντιμετώπισης).

Ο εκπρόσωπος της νομαρχιακής επιτροπής ΤΕΕ του Κιλκίς, Πέτρος Φούρας, έκανε λόγο για αρνητικές επιπτώσεις και πρότεινε άμεση ανάκληση της κατοχύρωσης του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, διότι αυτός προκηρύχθηκε προτού εκφραστεί η τοπική κοινωνία, άμεση ενημέρωση και διενέργεια δημοψηφίσματος, με δεσμευτικό για το υπουργείο Περιβάλλοντος αποτέλεσμα.

Αντίθετοι στην επένδυση και αποφασισμένοι να την ακυρώσουν δήλωσαν τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Πάικο και Κρούσια, επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος κτηνοτροφικός τζίρος στα Κρούσια είναι 20 εκ. ευρώ, αλλά η δραστηριότητα αυτή θα εξαφανιστεί. Υπογράμμισαν δε ότι υπάρχει προσφυγή φορέων της περιοχής για ακύρωση του διαγωνισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αναβλήθηκε (επρόκειτο να εκδικαστεί στις 5 Απριλίου) και θα εκδικαστεί έπειτα από πέντε μήνες...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: