9.4.13

Η Πιονγιάνγκ προειδοποιεί τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ν.Κορέα...

Στο «κόκκινο» η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Εν μέσω φημών ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμα... πυρηνική δοκιμή, η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Νότιο Κορέα. Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκυο εγκατέστησε ο ιαπωνικός στρατός. «Δεν θέλει χάος στην κορεατική χερσόνησο» η Κίνα, απορρίπτει η Ρωσία την «προκλητική και φιλοπόλεμη συμπεριφορά της Πιόνγιανγκ».

«Δεν επιθυμούμε να πάθουν κακό οι ξένοι στην Νότιο Κορέα, σε περίπτωση πολέμου» ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της Βορείου Κορέας στην Επιτροπή Ειρήνης Κορέας Ασίας-Ειρηνικού.

Εν τω μεταξύ, οι 53.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι της Καεσόνγκ δεν εμφανίστηκαν την Τρίτη στη δουλειά τους στη βιομηχανική ζώνη που λειτουργεί από κοινού με την Νότιο Κορέα, ανακοίνωσαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί.

Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την διακοπή της λειτουργίας της ζώνης για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το 2004.

Η απόφαση της Πιονγιάνγκ να διακόψει τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης του Καεσόνγκ συμπίπτει με τη φημολογία ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμη πυρηνική δοκιμή.

Περίπου 475 νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων παραμένουν στην Καεσόνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Βόρειο Κορέα.

Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι 77 από αυτούς θα επιστρέψουν σήμερα, Τρίτη.

Πολλοί Νοτιοκορεάτες διστάζουν να φύγουν ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε αυτό να έχει στη θέση τους και στην εταιρεία.

Περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Καεσόνγκ πραγματοποιούν επείγουσα συνάντηση στη ζώνη.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα, ύστερα από την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγιάνγκ, η οποία απείλησε και τις δύο χώρες με πυρηνική επίθεση.

Ελάχιστοι αναλυτές ανέμεναν ότι η Βόρειος Κορέα θα διακινδύνευε την Καεσόνγκ, η οποία αποφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εμπορικά αγαθά και απασχολεί πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες σε 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες.

Η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γουέν-χι δήλωσε την Τρίτη ότι εάν η Βόρειος Κορέα κλείσει τη συνοριακή βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ, θα βλάψει την αξιοπιστία της χώρας και καμία εταιρεία δεν θα επιθυμεί πλέον να επενδύσει σε αυτή.

«Οι επενδύσεις σχετίζονται με το εάν κάποιος είναι σε θέση να προβλέψει τα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα υπάρχει εμπιστοσύνη. Όταν η Βόρεια Κορέα όμως παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμού και τις υποσχέσεις όπως αυτή, θέτοντας εκτός λειτουργίας τη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ, ο κόσμος παρακολουθεί και καμία χώρα στον κόσμο δεν θα θέλει να επενδύσει στη χώρα» δήλωσε η πρόεδρος της χώρας, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες έπληξε και τις χρηματιστηριακές αγορές στη Σεούλ. Από την περασμένη Τετάρτη που η Βόρειος Κορέα εμπόδισε την πρόσβαση στη ζώνη, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Σεούλ έπεσαν σχεδόν κατά 3%.

Σήμερα, οι μετοχές ορισμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Καεσόνγκ κατέγραψαν σημαντική πτώση.

Το νόμισμα γουόν είχε πτώση μεγαλύτερη του 2%, έναντι του δολαρίου, από την περασμένη Τετάρτη.

Πάτριοτ εγκαθιστά το Τόκιο

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία εγκατέστησε πυραύλους Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκιο για να αντιμετωπίσει πιθανό χτύπημα της Βορείου Κορέας.

Δύο εκτοξευτήρες πυραύλων Πάτριοτ εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Άμυνας στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας προτού ξημερώσει ώστε να αναχαιτίσουν τους βορειοκορεατικούς πυραύλους, διευκρίνισε ιάπωνας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, πύραυλοι Πάτριοτ θα αναπτυχθούν και σε δύο άλλα σημεία στην περιοχή του Τόκιο.

Συστήματα αναχαίτισης θα εγκατασταθούν επίσης στο νησί Οκινάουα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

Εκτός από τις συστοιχίες Πάτριοτ το Τόκιο έχει στείλει αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το προηγμένο σύστημα Aegis (σύστημα ελέγχου και διοίκησης με υπολογιστές και ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων στον αέρα) στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, επισήμαναν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.

«Η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει τον ιαπωνικό λαό και να εγγυηθεί την ασφάλειά του» τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις, η Ιαπωνία θα κάνει αυτό που πρέπει σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές» πρόσθεσε.

Νέες καταδίκες από Κίνα και Ρωσία

Μετά τις «συστάσεις ασφαλείας» της Πιόνγιανγκ στους ξένους που βρίσκονται στο Νότο, η ανέφερε από την πλευρά της πως «δεν επιθυμεί να κυριαρχήσει το χάος στην κορεατική χερσόνησο».

Η Κίνα είναι αντίθετη προς οποιαδήποτε πλευρά λαμβάνει μέτρα που οδηγούν στην επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Από την πλευρά τηςΜόσχας, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς ανέφερε πως η Ρωσία είναι «αλληλέγγυα» με τις υπόλοιπες χώρες «στην απόρριψη της προκλητικής και φιλοπόλεμης συμπεριφοράς» της Βορείου Κορέας.
«Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να αποκηρύσσουμε τις πολιτικές και τις διπλωματικές προσπάθειες, καθώς κάθε άλλη επιλογή επιφέρει την απειλή αναταραχής στην περιοχή» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: