3.4.13

Σε τεταμένο κλίμα η σύσκεψη των τριών...

Τεταμένο είναι το κλίμα στις τάξεις της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς απολύσεις, χαράτσι και διαρροές για τα καυτά θέματα έχουν δημιουργήσει εντάσεις και καχυποψίες για τα σχέδια του κάθε κόμματος.

Σε αυτό το "παγωμένο κλίμα" είναι..
. προγραμματισμένη το απόγευμα στις 7, η κρίσιμη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων στο Μαξίμου, ενόψει μάλιστα της αυριανής επίσκεψης της τρόικας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, επεξεργάζεται τις τελευταίες ημέρες διάφορα εναλλακτικά σενάρια για το φόρο ακινήτων και ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά χθες αισιόδοξος.

Στόχος του κυβερνητικού είναι να ικανοποιηθεί αφενός η επιμονή της τρόικας, σύμφωνα με την οποία χωρίς το χαράτσι και τη σύνδεση της είσπραξής του μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, δεν εξασφαλίζεται το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα το οποίο έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και αφετέρου να καμφθούν οι ενστάσεις που διατυπώνονται από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ που ζητούν την αντικατάσταση του τέλους από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος με την καθιέρωση ενός αφορολόγητου ποσού θα επιβαρύνει λιγότερο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Οι πληροφορίες θέλουν ως επικρατέστερη συμβιβαστική λύση τη μείωση του «χαρατσιού» σε ποσοστό της τάξης του 15% με 20%, με ταυτόχρονη –και δημοσιονομικά ισοδύναμη- αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σε προπαρασκευαστική συνάντηση, πάντως, που είχε τη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν υπήρξε κατάληξη και έτσι το ζήτημα παραπέμφθηκε στους αρχηγούς.

Εντάσεις, διαρροές και καχυποψία
Στο μεταξύ, με ένθεν κακείθεν «διαρροές», η ένταση που εδώ και μέρες σοβεί στο κυβερνητικό παρασκήνιο, κυρίως εξαιτίας της άκαμπτης θέσης που τηρεί η ΔΗΜΑΡ, απειλώντας με αρνητική ψήφο στο ενδεχόμενο παράτασης του «χαρατσιού», ανέβηκε επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες, δημιουργώντας κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Καχυποψία, η οποία, όπως εκτιμάται, σχετίζεται και με τα σενάρια ανασχηματισμού και αλλαγών στην κυβερνητική λειτουργία που πυροδότησε σχετικό «non paper» που κυκλοφόρησε την Κυριακή από την Ιπποκράτους.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν έγινε γνωστή συνάντηση που είχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με αντικείμενο, όπως λέγεται, τη συζήτηση μέτρων κατά της ανεργίας. Η επαφή αυτή που από ορισμένους θεωρήθηκε ως συνέχεια της συνάντησης που είχαν προ ημερών οι επικεφαλής των δύο κομμάτων κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης και η οποία κρατήθηκε μυστική για σχεδόν ένα 48ωρο, έδωσε την αφορμή σε ορισμένους συνεργάτες του πρωθυπουργού να μιλούν για «δυσφορία και εκνευρισμό του Μαξίμου».

Επιτελείς της Ιπποκράτους επικοινώνησαν με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος ως έχων την αρμοδιότητα των σχέσεων του Μαξίμου με τους κυβερνητικούς εταίρους, δεν επιβεβαίωσε τα περί δυσφορίας. Κατόπιν τούτου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, περνώντας στην αντεπίθεση έλεγαν: «Δεν κάνουμε "συνδικαλισμό", αλλά δεν ανεχόμαστε και παιχνίδια σε βάρος μας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες».

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις με την ΔΗΜΑΡ, επισήμαιναν: «Έχουμε πει και δημόσια ότι ενδιαφερόμαστε για τη συνεργασία κομμάτων της Κεντροαριστεράς». Πρόσθεταν, εξάλλου, ότι ανάλογη συνάντηση με αυτή που είχαν με την ΔΗΜΑΡ για την ανεργία θα γίνει και με τη ΝΔ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: