18.4.13

Στο ΣτΕ οι προσφυγές γονέων και κηδεμόνων για τα πειραματικά σχολεία...



Στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις 16 συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από διάφορες περιφέρειες της χώρας, καθώς και περίπου 360 γονέων, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών στα...
πρότυπα πειραματικά σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014. Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μαθητές έξω από το δικαστικό μέγαρο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Με τα νέα πρότυπα σχολεία σας θα δούμε φροντιστήρια και στα νηπιαγωγεία».

Συγκεκριμένα, οι σύλλογοι γονέων ζητούν να ακυρωθεί η από 20-2-2013 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων, με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία για το ερχόμενο σχολικό έτος 2013-2014. Σύμφωνα με αυτή, η εγγραφή των μαθητών δεν γίνεται, πλέον, με κλήρωση, αλλά με εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) και σύμφωνα με το νέο καθεστώς οι μαθητές των πρότυπων δημοτικών σχολείων θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πρότυπο γυμνάσιο, ενώ, με το παλαιό σύστημα δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε δοκιμασία.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο εισηγητής, πάρεδρος Γ. Ζιάμος, ανέπτυξε τα νομικά προβλήματα που ανακύπτουν. Στη συνέχεια, οι δικηγόροι των συλλόγων και των γονέων, Χαρ. Χρυσανθάκης, Φ. Χατζηφώτης και Αντ. Πετρίδης, τόνισαν ότι η επίμαχη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών Σχολείων είναι ευθέως αντίθετη στη συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, η οποία υποχρεώνει τον νομοθέτη να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και αυτό γιατί οι μαθητές έχουν εισαχθεί στα σχολεία αυτά πριν την ψήφιση του νόμου του Ν. 3966/2011, ο οποίος επέφερε τις αλλαγές στα πρότυπα πειραματικά σχολεία και εύλογα προσδοκούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο σχολείο που φοιτούσαν.

Οι δικηγόροι πρόσθεσαν ότι η απόφαση αιφνιδιάζει όλους τους γονείς, τα παιδιά των οποίων είχαν εγγραφεί στα πειραματικά σχολεία με την πεποίθηση ότι θα αποφοιτούσαν με το προγενέστερο καθεστώς. Με βάση αυτό είχαν οργανώσει τη ζωή τους η οποία ανατρέπεται βιαίως και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη μιας ανεκτής μεταβατικής περιόδου, τόνισαν.

Επίσης, επεσήμαναν ότι με την επίμαχη απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, ενώ, ταυτόχρονα η προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ο νόμος 3966/2011 για παρόμοια θέματα προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης και όχι την έκδοση απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου, Ηλ. Ψώνης και Ευαγγελία Σκαλτσά, υποστήριξαν ότι η Διοικούσα Επιτροπή Πειραματικών Σχολείων έχει ευρείες αρμοδιότητες, οι οποίες αντλούνται από τον νόμο, ενώ επεσήμαναν ότι η Επιτροπή έχει, από το νόμο, δικαίωμα να καθορίζει εάν και πότε θα γίνουν οι εξετάσεις των μαθητών.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: