26.4.13

Νέα μέτρα λιτότητας ανακοινώνει ο Ραχόι...

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα μέτρα λιτότητας στους Ισπανούς ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της ... Στατιστικής Υπηρεσίας για ρεκόρ της ανεργίας στη χώρα αφού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους άγγιξε το 27,2% και τις επεισοδιακές διαδηλώσεις έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αναμένεται να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ευελπιστεί να υλοποιηθούν έως το 2015, σε μία προσπάθεια να λάβει μεγαλύτερο περιθώριο από την ΕΕ για να μειώσει το δημόσιο χρέος της και να αναστρέψει εγκαίρως την οικονομία. Η κίνηση αυτή του Ραχόι, όπως σχολιάζουν τα ισπανικά ΜΜΕ, γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους καθώς στόχος του να επανεκλεγεί στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο Ραχόι, δεινός υποστηρικτής της λιτότητας κατά τον πρώτο χρόνο εξουσίας του, έχει προσπαθήσει από το Φεβρουάριο να βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας και των υπέρμαχων της ανάπτυξης, λέγοντας ότι η ιβηρική χώρα θα είναι πάντα πειθαρχημένη αναφορικά με τις δαπάνες, υποδεικνύοντας, όμως ότι και ο ίδιος τάσσεται περισσότερο υπέρ της ανάπτυξης.

«Δεν θα υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας γιατί πιστεύουμε σε αυτήν την πολιτική. Έχοντας δηλώσει αυτό, με όλη την Ευρώπη στην ύφεση, θα ήταν παράλογο να μην προσαρμόσουμε το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος. Το σχέδιο θα είναι ένα ακριβές, αναλυτικό και αξιόπιστο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παρά περικοπές επί περικοπών», δήλωσε χθες στο Reuters κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με Ισπανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά, η κυβέρνηση Ραχόι θα δεσμευτεί να περάσει μέχρι το καλοκαίρι μία νέα μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, ώστε να επιταχύνει την προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δοθεί ένα τέλος σε αξιολογήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό των συνταξιοδοτικών πληρωμών.

Το σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί περαιτέρω, θα περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και τη μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011.

Πάντως, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, το ΑΕΠ τη χώρας αναμένεται να μειωθεί από 1% έως και 1,5% το 2013, έναντι στόχων για συρρίκνωση 0,5%.

Όσο για την ανάπτυξη, αυτή θα έλθει το 2014 και θα είναι «ασθενής», σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του υπουργού.


protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: