12.4.13

Δυσπιστία σε Ουάσινγκτον και Σεούλ για τα πυρηνικά όπλα της Πιονγιάνγκ ...

«Ανακρίβεια αποτελεί ο υπαινιγμός ότι η Βόρεια Κορέα έχει αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο», ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σε απάντηση των όσων...
δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα, σχετικά με μελέτη που διεξήγαγε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ, όπου αναφερόταν ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνικά, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόρτζ Λίτλ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα ήταν ανακριβές να αφήσουμε να εννοηθεί ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει πλήρως πραγματοποιήσει ελέγχους, δοκιμές ή επιδείξεις των δυνατοτήτων που αναφέρονται στη μελέτη», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την επτασέλιδη μελέτη, που βασίστηκε σε πληροφορίες κατασκόπου, η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό πύραυλο, αλλά τα όπλα που διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ασταθή.

Από αυτήν, πάντως, φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κατάσκοπος του Πενταγώνου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση γύρω από τις απειλές της Βόρειας Κορέας είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Αμυνας στη Σεούλ ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο, μια διαδικασία γνωστή ως «μινιατουροποίηση» (miniaturizing).

Στο Λονδίνο τα μέλη της ομάδας των G8 καταδίκασαν την Πιονγιάνγκ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων «με τον εντονότερο δυνατό τρόπο», αλλά δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένη πορεία δράσης.

Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Ρωσίας και Γερμανίας, προέτρεψαν τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες».

«Αν η Βόρεια Κορέα προβεί σε εκτόξευση ή δοκιμές εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε σημαντικά μέτρα», δήλωσε ο Χέιγκ, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Σε συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, συμφώνησαν από κοινού ότι η Κίνα αλλά και άλλες χώρες που έχουν επιρροή στη Βόρεια Κορέα, θα πρέπει να ασκήσουν ηγετικό ρόλο στη μείωση των εντάσεων με την Πιονγιάνγκ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: