14.4.13

«Έξω οι τρόικες και οι κυβερνήσεις»...


Βγηκαν στους δρόμους, οι Πορτογάλοι...
Στους δρόμους βγήκαν για ακόμη μία φορά οι Πορτογάλοι, διαδηλώνοντας στη Λισαβόνα κατά των πολιτικών λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Κοέλιου.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο... κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων, τη στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και δημόσιες επιχειρήσεις.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου και κρατούσαν πλακάτ στα οποία μεταξύ άλλων αναγράφονταν τα ακόλουθα: «Απαιτούμε θέσεις εργασίας», «Έξω οι τρόικες και οι κυβερνήσεις», «Η Πορτογαλία χρειάζεται μία επανάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε πρόσφατα πολλά από τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Η απόρριψη των μέτρων αυτών θα στερήσει από την κυβέρνηση περικοπές ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δέσμευσή της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 5,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Κοέλιου γνωστοποίησε ότι προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε σχεδιάζει περικοπές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό των υπουργείων, αλλά και περικοπές στην Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Εκπαίδευση και τις δημόσιες εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: