8.4.13

Γεωργιάδης: Έξοδος της Κύπρου από ευρώ θα μας οδηγούσε «αιώνες» πίσω...


Τυχόν έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα «αιώνες» πίσω, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Λευκωσίας, Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Μεγαλόνησος δεν έχει...
«Σχέδιο Β» σε περίπτωση που απορρίψει τα δάνεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το σχέδιο διάσωσής της.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ρητά πως έξοδος από το κοινό νόμισμα είναι «δεν τίθεται καν προς συζήτηση».

«Είναι ώρα να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Μπορούμε μονάχα να ξοδέψουμε αυτά που βρίσκονται στην τσέπη μας. Δεν υπάρχει άλλη λύση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο κατάθεσής του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που εξετάζει το πώς περιήλθε η Κύπρος στην κατάσταση όπου βρίσκεται.

Ενώπιον της επιτροπής κατέθεσε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος σημείωσε ότι κατανοεί την οργή των κύπριων πολιτών για τους όρους της διάσωσης.

Μάλιστα, ο κ. Δημητριάδης κατηγόρησε του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι «επιθυμούσαν [την επιβολή] τέλους σε όλες τις καταθέσεις, εγγυημένες ή μη εγγυημένες».

Το εάν η πρόταση για την φορολόγηση και των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ προήλθε από κυπριακή ή την ευρωπαϊκή πλευρά παραμένει μία εστία τριβής μεταξύ της Λευκωσίας και των Βρυξελλών.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν επιρρίψει την ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ η Λευκωσία επιμένει πως η ιδέα πήγασε από τους κόλπους του Eurogroup...

Δεν υπάρχουν σχόλια: