24.4.13

Τσαγλαγιανγκίλ...



Ενδιαφέρουσες οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», αναφορικά με την απόδρασή του από την Ελλάδα κατά τη δικτατορία.

«Για να...

μη συλληφθώ και πάλι, αποφάσισα να φύγω από τη χώρα. Ο μοναδικός δρόμος ήταν να περάσω το Αιγαίο και να φθάσω στην Τουρκία. Βρήκα ένα αλιευτικό σκάφος, των 10 μέτρων, για να μπορέσω να φύγω, αλλά βέβαια έπρεπε να συμβουλευτώ την τουρκική κυβέρνηση. Γνώριζα από παλιά τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Τσαγλαγιανγκίλ. Του έστειλα μήνυμα, με έναν από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, που ήταν πριν από τη χούντα. Είπα ότι επιθυμώ να μεταβώ στην Τουρκία, αλλά παρακάλεσα αυτό να τηρηθεί μυστικό. Οταν έλαβα από τον Τσαγλαγιανγκίλ την απάντηση "Ευχαρίστως", βγήκα μόνος μου, με εκείνο το αλιευτικό σκάφος, που είχα κανονίσει, τη νύχτα της 15ης Αυγούστου», ανέφερε.

«Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. Κάτω από εκείνες τις καιρικές συνθήκες, έζησα την πρώτη και τελευταία εμπειρία μου, του καπετάνιου. Εστω δύσκολα, κατόρθωσα να φθάσω στον Τσεσμέ» και από εκεί στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Γενεύη, όπως αποκάλυψε.


Από τα "Πολιτικά Παρασκήνια" της Ελευθεροτυπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: