24.4.13

Τέσσερα προγράμματα για ανεργία από το Μάρτη ...και βλέπουμε...

Τέσσερα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας από τις αρχές Μαρτίου, αναμένοντας την έγκριση για την υλοποίησή τους.
Τα προγράμματα έχει σχεδιάσει ο...
ΟΑΕΔ και αφορούν στις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, στους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, στους νέους πτυχιούχους και στην πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση.

Συγκεκριμένα, το πρώτο πρόγραμμα εστάλη στις 11 Μαρτίου και σκοπός του είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης γενικών καθηκόντων στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, κυρίως τοπικού, χαρακτήρα σε δήμους.

Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι α) μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοί τους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, β) εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

Η διάρκεια είναι πέντε μήνες με αμοιβή 490 ευρώ το μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ (ημερήσια αμοιβή 17,1 ευρώ) για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει και τις συνολικές μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές ύψους 257, 20 ευρώ μηνιαίως.

Το δεύτερο πρόγραμμα που ετοιμάστηκε στις αρχές Απριλίου αφορά στην προώθηση άνεργων νέων έως 35 ετών και στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην καινοτομία.

Ο αριθμός των ωφελουμένων θα ανέλθει συνολικά στα 7.000 άτομα και η επιχορήγηση θα είναι 10 χιλιάδες ευρώ για κάθε νέο επιχειρηματία.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά Επέκταση του Προγράμματος Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών κατά 2.200 νέους ωφελούμενους.

Τέλος, είναι έτοιμο το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση, στον ιδιωτικό τομέα.

Ως άνεργοι μειονεκτικής θέσης θεωρούνται οι άνεργοι που:
• είτε κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί για ένα (1) τουλάχιστον μήνα, σε κανονικά αμειβομένη θέση εργασίας, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης,
• είτε είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση,
• είτε είναι άνω των 50 ετών,
• είτε είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

ii. Ως άνεργοι πολύ μειονεκτικής θέσης θεωρούνται οι άνεργοι που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο 50% του συνόλου των i. ακαθάριστων πραγματικών μηνιαίων αποδοχών και ii. των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, (με ανώτερο ποσό τα 24 ευρώ ημερησίως).

Η διάρκεια του προγράμματος είναι δώδεκα (12) μήνες για ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και από δώδεκα (12) έως εικοσιτέσσερις (24) μήνες για ανέργους σε πολύ μειονεκτική θέση.

Μένει πλέον στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας να προχωρήσει στην έγκριση των ήδη έτοιμων προγραμμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν το οξύτατο πρόγραμμα ανεργίας που μαστίζει τη χώρα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: