12.4.13

Αιολικά πάρκα παντού...

 crimenet.gr
Της Έρρικας Βαλλιάνου
Το ΣτΕ τα βρίσκει όλα καλά, ωραία και νόμιμα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ή ηλιακή) χρειάζονται για τη χώρα, για την οικονομία, έστω κι αν πολλές φορές είναι σε βάρος του περιβάλλοντος.

Έτσι...
έκρινε το ΣτΕ, που ανοίγει δρόμο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ακόμη και στα μικρά νησιά, αρκεί βέβαια να δίνεται και κάποια προσοχή στο περιβάλλον και στα δάση.

Οι δικαστές έκριναν ότι το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ανανώσιμες πηγές ενέργειας (12/11/2008 υπουργική απόφαση) είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Σύμβαση – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματικές αλλαγές.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν βέβαια ειδική αναφορά για τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και υπογραμμίζουν ότι τα δασικά οικοσυστήματα υπάγονται σε αυστηρό προστατευτικό καθεστώς, ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα στο κράτος να επιτρέψει κατ΄εξαίρεση «και υπό συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος» να κόψουμε και κανένα δέντρο...

Παράλληλα, τονίζουν ότι επιτρέπονται επεμβάσεις σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα, προκειμένου να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ως προς τα μικρά νησιά, τα οποία από περιβαλλοντικής πλευράς, προστατεύονται από το Σύνταγμα, το ΣτΕ επίσης επιτρέπει και εκεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος.

Και βέβαια, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές όσων έχουν ευαισθησία με το περιβάλλον και μιλάμε για το «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου», το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», την «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης» και το «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: